Belföld

Két éven belül elkészülhet a gellérthegyi sikló

A G7 egy hete írta meg, hogy elkedték építeni a Citadellára vezető siklót a Gellérthegyen, csak erről éppenséggel nem szóltak senkinek. A Főpolgármesteri Hivatal most részletes válaszokat küldött a lapnak: megerősítették, hogy az Erzsébet híd budai hídfője környékén valóban a projekttel kapcsolatos régészeti feltárás zajlik, a tényleges építési munkák a következő fél évben kezdődnek. Várhatóan 15 hónapig fognak tartani, ami azt jelenti, hogy 2020 nyarán már siklóval lehetne menni a Gellért-hegyre.

Főpolgármesteri Hivatal azt írta, a beruházás “egyik nem titkolt célja”, hogy a Gellért-hegyet mentesítse a tömeges buszforgalomtól.  Azt is megerősítették, hogy a sikló bejárata a Rác Fürdő mellett induló, a Hegyalja út alatt kialakított aluljáróból nyílik majd.

A beruházás bekerülési költsége 4-5 milliárd forint lesz az előkészítés jelen állása szerint. A sikló projektgazdája a Gellérthegyi Sikló Beruházó és Szolgáltató Kft, amely 25 százalékban a BKK tulajdonában van, 75 százalékban pedig egy magáncégé. A főváros közlése szerint a finanszírozást ez a többségi tulajdonos, a Sikló-Beruházó Kft. nevű magáncég biztosítja.

Kép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik