Belföld

Már van halálos áldozata a hidegnek

Megkérdezték a kormányt, hogy egyáltalán akar-e tenni valamit az utcára került emberekért.

Áldozatot szedett a szeptember végi éjszakai kemény hideg, egy ember kihűlt a szabad ég alatt – tudatta honlapján szombaton a Magyar Szociális Fórum.

A szervezet emlékeztet, hogy 2017-18 telén kétszáz fagyhalál történt. 2005-2018 között 3063-an haltak meg hypothermiában, a rendszerváltás óta pedig több mint nyolcezren.

Ezeket az adatokat hivatalos forrásból sem cáfolni, sem megerősíteni nem voltak hajlandók. A Város Mindenkié társadalmi szervezet kérésére a bíróság kötelezte az államot a 2016-17 telén fagyhalálban elhunytak számának kiadására. A kormány 190 áldozatról tájékoztatta a szervezetet. A Magyar Szociális Fórum ebben az időszakban 203 esetről értesült.

Hozzáteszik: tudomásuk van arról, hogy az elmúlt években több esetben börtönnel sújtottak olyan személyeket, akik gallyat és fát loptak erdőkből, hogy a családjuknak ne kelljen fagyoskodniuk. Egy nyírségi férfit gyorsított eljárással másfél év börtönre ítéltek.

A szervezet szokásához híven az idei tél beállta előtt is figyelmeztette a kormányt, hogy vélhetően újból aratni fog a fagyhalál, és írásos kérdést intéztek Gulyás Gergelyhez, hogy megtudják, mit kíván tenni a kormány az utcára került emberek és családjaik fedélhez juttatásáért, egyáltalán foglalkozik-e ezzel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik