Belföld
Fülöpjakab, 2009. január 14.
Polyák István fával begyújt fülöpjakabi tanyáján. Pista bácsi feleségével a településtõl néhány kilométerre él egy hagyományos parasztházban. A téli tüzifáról már õsszel gondoskodtak, ilyenkor egy-egy hétre való gyújtóst aprít fel, hogy ha rosszabbra fordulna az idõ, ne kelljen kint fagyoskodnia.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Ki kell adni a fagyhalálokra vonatkozó statisztikákat

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 05. 18. 14:27

Első fokon pert nyert A Város Mindenkié (AVM) csoport az Országos Rendőr-főkapitányság ellen, ezért a rendőrségnek ki kell adnia az elmúlt évek fagyhalálokra vonatkozó statisztikai adatait. Az ítélet nem jogerős – írta honlapján az Utcajogász, amelynek egyik önkéntese látta el az AVM munkatársának jogi képviseletét.

A rendőrség azért nem volt hajlandó eddig kiadni az adatokat az AVM-nek, mert szerintük semmilyen jogszabály nem kötelezi őket az adatok kezelésére, ezért nem léteznek erre vonatkozó információk.

A Fővárosi Törvényszék azonban elfogadta az AVM érvelését, amely szerintük a rendőrségnek igenis kötelessége gyűjteni az adatokat. A bíróság szerint a rendőrség

részben jogellenesen hivatkozott arra, hogy a felperesi adatigénylés megválaszolására azért nincs lehetősége, mivel az ORFK pedig nem rendelkezik olyan központi nyilvántartással, amelyből megállapítható, hogy az ilyen ügyekből mennyi indult kihűléses haláleset gyanújával, illetőleg ezek közül mennyi fejeződött be azzal a megállapítással, hogy a halál oka kihűlés volt.

Továbbá a bíróság nem fogadta el azt sem, hogy az ORFK adatgyűjtést nem végez és nincs a jogszabályi kötelezettsége ilyen tárgykörben statisztikai adatok gyűjtésére és szolgáltatására.

Kiemelt kép: MTI/Ujvári Sándor

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.