Belföld
Fülöpjakab, 2009. január 14.
Polyák István fával begyújt fülöpjakabi tanyáján. Pista bácsi feleségével a településtõl néhány kilométerre él egy hagyományos parasztházban. A téli tüzifáról már õsszel gondoskodtak, ilyenkor egy-egy hétre való gyújtóst aprít fel, hogy ha rosszabbra fordulna az idõ, ne kelljen kint fagyoskodnia.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Ki kell adni a fagyhalálokra vonatkozó statisztikákat

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 05. 18. 14:27

Első fokon pert nyert A Város Mindenkié (AVM) csoport az Országos Rendőr-főkapitányság ellen, ezért a rendőrségnek ki kell adnia az elmúlt évek fagyhalálokra vonatkozó statisztikai adatait. Az ítélet nem jogerős – írta honlapján az Utcajogász, amelynek egyik önkéntese látta el az AVM munkatársának jogi képviseletét.

A rendőrség azért nem volt hajlandó eddig kiadni az adatokat az AVM-nek, mert szerintük semmilyen jogszabály nem kötelezi őket az adatok kezelésére, ezért nem léteznek erre vonatkozó információk.

A Fővárosi Törvényszék azonban elfogadta az AVM érvelését, amely szerintük a rendőrségnek igenis kötelessége gyűjteni az adatokat. A bíróság szerint a rendőrség

részben jogellenesen hivatkozott arra, hogy a felperesi adatigénylés megválaszolására azért nincs lehetősége, mivel az ORFK pedig nem rendelkezik olyan központi nyilvántartással, amelyből megállapítható, hogy az ilyen ügyekből mennyi indult kihűléses haláleset gyanújával, illetőleg ezek közül mennyi fejeződött be azzal a megállapítással, hogy a halál oka kihűlés volt.

Továbbá a bíróság nem fogadta el azt sem, hogy az ORFK adatgyűjtést nem végez és nincs a jogszabályi kötelezettsége ilyen tárgykörben statisztikai adatok gyűjtésére és szolgáltatására.

Kiemelt kép: MTI/Ujvári Sándor

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.