Belföld

Jelentősen drágul a heti autópálya-matrica hétfőtől

Több dolog is megváltozik október elsején, például búcsút mondhatunk a papír alapú betétkönyveknek.

17 százalékkal drágul hétfőtől a heti autópálya-matrica, 2975 forint helyett 3500 forintba kerül majd – írja a Napi.hu, amely összegyűjtötte, milyen fontos változások jönnek október elsejétől. A több mint 7 személyes személyautók tíznapos matricája is drágul, 18 százalékkal hétezer forintra, az autóbuszok matricája pedig az eddigi 13 385 forint helyett 15 500 forintba fog kerülni.

Ugyancsak október elsejétől a nemzeti útdíjfizetési szolgáltató már nem engedélyezi viszonteladói partnereinek az országos éves e-matrica eladását, ezt kizárólag a társaság ügyfélszolgálati irodáiban és online értékesítési felületein lehet majd megváltani.

A HÉV-en hétfőtől véget ér a türelmi időszak, a Budapest közigazgatási határain kívül eső megállókban csak előre megváltott kiegészítő jeggyel vagy bérlettel lehet felszállni a szerelvényekre, ennek hiányában pótdíjat kell fizetni. Kivételt képez ez alól, ha olyan megállóhelyen szállnak fel, ahol nincs pénztár vagy jegyautomata, ekkor továbbra is lehet jegyet váltani az ellenőröknél.

Szintén elsejétől lép hatályba az MNB rendelete, amelynek értelmében az új, öt évnél rövidebb kamatperiódusú forint jelzáloghitelek felvétele esetén a havi törlesztőrészlet nem haladhatja meg az adós rendszeres havi nettó jövedelmének 25 százalékát, magasabb jövedelem esetén 30 százalékát.

Emellett hétfőtől forgalmazhatják a hitelintézetek a 15 éves kamatperiódusokban rögzített kamatozású minősített fogyasztóbarát lakáshiteleket, a 3 éves kamatrögzítésű hitelek értékesítése viszont megszűnik. Az OTP pedig október első napjával kivezeti a papíralapú betétkönyveket, de az ügyfelek meglévő betétkönyveiket megtarthatják.

Egy korábban beharangozott változtatás viszont nem lép életbe: mégsem emelik hétfőn a közjegyzői díjak mértékét, az Igazságügyi Minisztérium erre vonatkozó rendelkezését január elsejére halasztották. (Illusztráció: MTI / Kovács Attila)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik