Belföld

Alig maradt önkormányzati bérlakás, de az is üresen áll

A pályázatok és kérelmek kevesebb, mint ötödét bírálták el pozitívan.

A rendszerváltás óta 50 százalékról 5 százalékra csökkent az önkormányzati bérlakások aránya a fővárosi lakásállományban, de még ezek jelentős része is üresen áll – derül ki azokból az adatokból, amiket A Város Mindenkié csoport kért ki a fővárosi önkormányzatoktól.

A Népszava azt írja, hogy a II. és a VIII. kerület csak pénzért adott volna ki bármilyen adatot, a IX. kerület pedig úgy tett, mintha nem értené a kérdést, az adatok így nem teljesek, de így is sokatmondóak. Tavaly – a titkolózó önkormányzatokat nem számítva – legalább 346 önkormányzati lakást eladtak Budapesten, eközben csupán 31-et vásároltak vagy építettek.

Legalább 2500 kiadatlan önkormányzati ingatlan van Budapesten, ezek 20 százaléka jelenleg is lakható állapotú. Az üres ingatlanok fenntartása évente közel 400 millió forintra rúghat – írják.

Tavaly 6700 lakáspályázatot vagy lakáskérelmet adtak be, ennek kevesebb, mint 20 százalékát bírálták el pozitívan. Ugyanakkor 2017-ben legalább 571 lakáskiürítési eljárást indítottak bérlőik ellen az önkormányzatok. (Illusztráció: MTI / Kallos Bea)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik