Belföld

Sikkasztott, hamisított, zugírászként dolgozott egy debreceni ügyvédnő

A Püspökladányi Járásbíróság ítéletet hozott annak a debreceni ügyvédnőnek az ügyében, aki 2014 és 2015 között hivatása szabályaival visszaélve számos ügyfelét lehúzta, illetve hamis magánokirat elkészítésében és felhasználásában is közreműködött.

Dr. H.M. nem egészen három évig praktizált, de ez idő alatt számos bűncselekményt valósított meg. A befektetési céllal átvett összegeket a saját céljaira fordította.

Az ügyvédnő a bizalmi viszonyait használta ki, az ügyfeleitől különböző indokokra hivatkozva készpénzt vett át. Az átadásokról pedig a hitelesség látszatát keltve, pecsétjével ellátott letéti igazolást állított ki. A pénzt, amelyről azt ígérte, hogy néhány napon belül megtérül, már nem fizette vissza, különböző kifogásokkal élt és csak hitegette az ügyfeleket. Az ügyvéd ezzel a módszerrel 2015 májusa és augusztusa között néhány hónapon belül közel 20 millió forinthoz jutott hozzá.

Az ügyvédnő tevékenységét azután is folytatta, hogy a károsult ügyfelek panasza alapján a Debreceni Ügyvédi Kamara 2015. július 29-én kizárta a tagjai közül.

A bírósági tényállás szerint a nő a kizárása után is úgy tett, mintha ügyvéd lenne még. Ajándékozási szerződést készített a családi kapcsolatain keresztül ismert sértett részére, amelyért átvett 25.000 forint munkadíjat. Az okiratot szárazbélyegzővel nem tudta ellátni, a feleket megtévesztve azt állította, hogy vidéken hagyta az egyik ügyfelénél.

2016 tavaszán egy kórházi fekvőbeteget és hozzátartozóját tévesztette meg a vádlott ügyvédi tevékenységének színlelésével. Egy végrendelet készítését vállalta, amelyért 250 ezer forintot vett át az időközben elhunyt beteg hozzátartozójától. A végrendelet nem készült el.

A bíróság a vádlottat 2 rendbeli jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztással, 5 rendbeli nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalásban, zugírászatban és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek. Ezért őt 1 év 10 hónap, 3 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Dr. Szilvási László bíró az ítélet indoklásakor hangsúlyozta, hogy a vádlott cselekményének elkövetését különösen súlyosítja, hogy hivatása szabályaival visszaélve, a vele bizalmi, nem egyszer baráti viszonyban álló személyek sérelmére követte el.

Az ítélet nem jogerős, mind az ügyész, mind a védő három nap gondolkodási időt kért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik