Belföld

Százmilliós pénzbüntetést kaphat Brüsszeltől Magyarország

Az Európai Bizottság egyelőre tanulmányozza a magyar kormány válaszait az Elios Innovatív Zrt-hez köthető közbeszerzések során feltárt szabálytalanságokkal kapcsolatban – a Népszava értesülései szerint többek között ez hangzott el az Európai Parlament (EP) költségvetési ellenőrző bizottságának csütörtöki esti, zárt ajtók mögött tartott meghallgatásán.

Tiborcz-ügy: az Elios adta a legdrágább ajánlatot, mégis simán nyert
Egyharmaddal olcsóbban tudta volna megoldani Jászberény közvilágításának felújítását az SAG Hungária Kft., mint az Elios. Az önkormányzat mégis utóbbinak adta a feladatot.

A parlamenti bizottsági ülésen az Európai Bizottság regionális főigazgatóságának vezető tisztviselője arról számolt be a testületnek, hogy hol tartanak a tárgyalások Brüsszel és Budapest között az EU Csalás Elleni Hivatala (OLAF) által vizsgált ügyekben. Az OLAF korábban súlyos visszaélésekre bukkant több, uniós pénzből megvalósított magyarországi program végrehajtása során. Ezek közé tartoznak az Elios Zrt. közvilágítási projektjei, a Budapest Szíve, illetve a négyes metró beruházások.

A lap forrásai szerint az ülésen elhangzott: a Budapest Szíve programmal kapcsolatos viták lezárultak felek között. Meg nem erősített hírek szerint a magyar kormány végül 142 millió forinttal (440 ezer euróval) megúszhatja a pénzbüntetést, ez pedig igen kevésnek számít a teljes, 15 milliárd forintos beruházási összeghez képest. 

Az Elios Zrt. és a négyes metró projektek során feltárt visszaélések tisztázása és az esetleges pénzügyi szankció összegének a megállapítása valószínűleg még hosszú időt igénybe vesz.

Emlékezetes, Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez köthető közvilágítási projekteket vizsgálva az OLAF súlyos visszaélésekre bukkant, és azt javasolta, hogy a teljes uniós támogatás összegét – 13 milliárd forintot – fizettessenek vissza a magyar kormánnyal. A Brüsszel és Budapest zajló megbeszélések és levélváltás elsősorban a pénzbüntetés összegének a megállapítását szolgálja.

Elios-ügy: a magyarok nagy része tudja, hogy Orbán veje is érintett
Az emberek négyötöde hallott az Elios-botrányáról, és a túlnyomó többség nem hiszi, hogy az OLAF jelentése brüsszeli kampányhúzás lenne.

A Népszava szerint az Európai Bizottság regionális főigazgatósága még az év vége előtt elkészül a jelentéssel, amely a magyarországi közbeszerzések gyakorlatát vizsgálja. Elsősorban azokat az eseteket tekintik át, amelyekben az egyedüli pályázónak ítélték oda a megbízást. Ezek aránya Magyarországon 36 százalék, a második legmagasabb az EU-ban, Lengyelország és Horvátország után.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik