Belföld

Tíz évvel később ítélték el a kegyetlen rokont – egy szemüvegen felejtett vérnyom buktatta le

helyszínelés (helyszínelés)
helyszínelés (helyszínelés)

Az első fokon eljárt Debreceni Törvényszék nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette miatt Kné M. K. vádlottat 13 év fegyházra ítélte. Az ítélet ellen a vádlott bűncselekmény hiánya, védője pedig bizonyítottság hiánya miatt fellebbezett.

A bíróság által elfogadott tényállás szerint a 87 éves asszony egyedül élt a debreceni házában. A gyilkos az  unokahúgának lányaként eleinte arra számított, hogy majd részesül az örökségből, ez azonban egyre inkább meghiúsulni látszott.

A nő anyagi helyzete 2004 óta egyre romlott, közüzemi tartozásokat, hiteleket halmozott fel. Sikkasztott a munkahelyén, ezért újabb egymillió forintot követeltek tőle. Hozzá hasonlóan a férje is munkanélküli volt, és a sok tartozás miatt árverezésre bocsátották az otthonukat.

A nő meg akarta szerezni az idős rokon házát, ezért azzal hitegette, hogy eladják a két ingatlant és vásárolnak majd egy közös házat, így könnyeben tud gondoskodni róla. Ennek azonban az árverés miatt semmi realitása nem volt.

A nőt 2008 februárjában a bíróság felfüggesztett börtönre ítélte sikkasztás miatt. Amikor hazament a bíróságról összebalhézott az idős asszonnyal. A közöttük lévő nézeteltérés végül odáig fajult, hogy dulakodni kezdtek és az idős asszony a földre került. A nő rátérdelt a nyugdíjas asszony mellkasára, majd megfojtotta. Ezután átkutatta a házat, majd távozott.

A nő másnap azzal hívta a mentőket, hogy holtan találta rokonát. Az orvos előbb azt hitte, az idős asszony az esés miatt hunyt el, de a boncolás megállapította, hogy gyilkosság történt. A nő a hagyatéki tárgyaláson letagadta a törvényes örökösöket, megszerezte az ingatlant, és alig egy hónap múlva el is adta 3,2 millió forintért.

Tíz évvel ezelőtt  Kné M. K.-t még csak tanúként hallgatták ki. Mivel a gyilkos személyére nem derült fény, ezért az eljárást két évvel később felfüggesztették. 2015-ben a nyomozóhatóság újra megvizsgáltatta a helyszíni szemle során, a szekrényekben és a sértett szemüvegén talált vérnyomokat. Ezekből a nő DNS-ét mutatták ki, ezért két évvel ezelőtt őrizetbe vették.

A Debreceni Ítélőtábla helybenhagyta a Debreceni Törvényszék ítéletét, azzal, hogy a nő bűncselekményét aljas indokból elkövetett emberöléssé minősítette át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik