Belföld

Elszaporodtak az álrokkantak Debrecenben

4 ügyben 4 vádlott ellen nyújtottak be vádiratot.

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség szerint a városban az utóbbi időben elszaporodtak a rokkantkártyás visszaélések. Mint írták, közokirat-hamisítás miatt emeltek vádat azok ellen, akik a mozgáskorlátozott rokonuk, ismerősük nevére kiállított parkolási igazolványt használtak fel jogosulatlanul.

Konkrét példaként annak a vádlottnak az esetét hozták fel, aki június 26-án reggel a debreceni vasútállomás közelében parkolt, a fia nevére kiállított rokkantkártyával. A rendőr igazoltatta, de az ingyenes parkolásra jogosító igazolvány tulajdonosa nem volt a helyszínen, így az édesapa az iratot jogosulatlanul használta.

A vonatkozó jogszabályi rendelkezés szerint a mozgásában korlátozott személy részére kiállított, ingyenes parkolást biztosító igazolvány közokirat, és a jogosultat szállító jármű vezetője az igazolvány által biztosított kedvezményekkel csak a jogosult szállítása esetén élhet.

Augusztusban és szeptemberben 4 ügyben 4 vádlott ellen nyújtottak  be vádiratot. A járásbíróságnak azt indítványozták, hogy a vádlottak ellen tárgyalás lefolytatása nélkül hozzon büntetővégzés, illetve ellenük pénzbüntetést szabjon ki.

Illusztráció: Derrick Ceyrac / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik