Belföld

Hidegfront, viharos szél, zivatar – térképen a veszélyek

A 90 km/órás szél miatt több megyére narancssárga figyelmeztetést adtak ki.

Hétfőre hidegfront érte el az országot. Délelőtt északnyugat felől csökken a felhőzet, délutánra a délkeleti megyékben kisüt a nap. A csapadék fokozatosan a déli megyékre korlátozódik, megszűnése a délután első felében valószínű. Az északnyugati szelet sokfelé kísérik viharos lökések, délutántól jelentősen mérséklődik a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15, 19 fok között várható. Késő estére 8, 12 fok közé csökken a hőmérséklet – írja a Kiderül.hu.

A viharos szél veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki az alábbi járásokra.

 

 

Három keleti megye kivételével országszerte érvényes a figyelmeztetés, ami hét megyére narancssárga, másodfokú, mert akár 90 kilométer/órát meghaladó széllökések is lehetnek.

katasztrófavédelem szerint egy 70 km/órásnál erősebb szélvihar már emberre, állatra veszélyes károkat okozhat:

 

Mint írták, a legerősebb széllökések általában 60-70 km/óra körül alakulnak, de főleg a magasabban fekvő területeken 80-90 km/órát meghaladó lökések is előfordulhatnak. Az erősebb szélökések legtovább a Győr-Szeged vonal széles sávjában lehetnek. A délkelet felé mozgó csapadékzónában kora délelőttig egy-egy helyen még megdörrenhet az ég.

Kedden gomolyfelhős, napos idő valószínű, néhol kisebb zápor is lehet. Az északnyugati, északi szelet többfelé kísérik erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között várható.

Kiemelt kép: MTI / Varga György

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik