Belföld
Tihany, 2010. november 23.
Török Gábor, a Vision Consulting igazgatója felszólal a Korrektúra 2010 címû médiakonferencián, a Club Tihany Hotel- és Konferencia Központban.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Török Gábor: Orbán Viktor Emmanuel Macron Gyurcsány Ference

24.hu
24.hu

2018. 09. 22. 08:43

Még sose fordult velünk elő, hogy egy leadbe négy nevet írjunk és semmi mást, most igen, a népszavásoknak köszönhetjük e stílbravúrt.

Orbán Viktor Emmanuel Macron Gyurcsány Ference” – ezt Török Gábor nyilatkozza a Népszava mai számában.

A politológus arra utal, hogy Nyugat-Európában Orbán egyre kevésbé megkérdőjelezhetetlen politikai szereplő, és Macronnak érdekében áll őt vudubabaként újra és újra legyőzni (miként Orbánnak érdekében áll újra és újra triumfálni Gyurcsány felett), mert azzal odahaza Le Pent gyöngíti.

Török Gábor úgy látja, bár Orbán idehaza akár erősödhet is majd a jövő májusi EP-választáson, de „az európai döntéshozói pozícióktól távolabb került”. Pláne, ha az Európai Néppártból kipörögve egy szélsőjobbos frakcióban találja magát:

Ott még a minimumát sem várhatja el annak, amit az EPP-ben hosszú időn keresztül megkapott: hogy akkor is támogatták, mögötte voltak, amikor nem értettek vele egyet. Ezek a fiúk egy pillanat alatt a hátába döfik majd a kést, ha az az érdekük.

A Fidesz és az EPP kapcsolatát így írja le:

Ez már nem szerelmi házasság. A Fidesz mást szeret és mások is szeretik, a válás viszont mérlegelés kérdése.

Úgy gondolja, egy Orbán nélküli orbánizmus ma szerencsésebb a néppárt számára. Értsd, a néppárt kísérletet tesz majd az orbánizmus retorikai elemeinek megvalósítására, de Orbán Viktort magát egyre inkább kívül szeretné látni. Aminek oka nem csupán Orbán politikájában rejlik, inkább például abban, hogy a német belpolitikában is változás zajlik: Merkel nem teheti meg, hogy engedékenynek mutatkozzék az erősödő és példaképének Orbánt tekintő német szélsőjobb, az AfD magyar barátjával.

Budapest, 2018. május 7.
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, az országgyűlési választásokon győztes Fidesz-KDNP pártszövetség miniszterelnök-jelöltje Áder János köztársasági elnökkel folytatott találkozójára érkezik a Sándor-palotában az Országgyűlés másnapi alakuló ülése előtt, 2018. május 7-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor
MTI Fotó: Illyés Tibor

Török a nyáron beharangozott magyar belpolitikai átalakításokról és az Orbán-rendszer tartósságáról azt mondja a két újságírónak, Kósa Andrásnak és Molnár Ádámnak, hogy:

Bármit el tudok képzelni, királyságot, elnöki rendszert, tényleg bármit. De amíg Orbán rendelkezik a most meglévő varázserejével 2,5-3 millió választó fölött, azt csinál, amit akar. Ha pedig elveszíti, mindegy, hogy mit akar. Vége van neki is meg mindenkinek a Fideszben.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Győr, 2018. április 5.
Pintér Sándor belügyminiszter a Készenléti Rendőrség nyugat-magyarországi határrendészeti igazgatósága győri határvadász bevetési osztályának és a Nemzeti Nyomozó Iroda győri bűnüldözési osztályának elhelyezésére szolgáló győri épületegyüttes átadásán 2018. április 5-én. Az 5429 négyzetméter alapterületű épületegyüttest több mint 2,8 milliárd forintból alakították ki.
MTI Fotó: Krizsán Csaba
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.