Belföld

53 métert repült a Nádudvarnál elgázolt motorkerékpáros

Három és fél évet kapott az a férfi, aki tavaly októberben ittasan halálra gázolt egy motoros-kerékpárt vezető férfit Nádudvar és Kaba között.

A Hajdúszoboszlói Járásbíróság megállapította, hogy a férfi ittasan és nem az éjszakai látásviszonyoknak megfelelően vezette a kocsit. Az elgázolt motorkerékpáros szabályosan, 20 km/h-val közlekedett, járműve ki volt világítva és láthatósági mellényt is viselt. Az ittas sofőr fékezés nélkül ütötte el a férfit, aki 53 méter távolságra repülve az út melletti füves területre esett. A férfi a baleset következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy azonnal szörnyethalt.

A helyszínre kiérkező járőrök megszondázták a sofőrt, az alkoholszonda pozitív jelzését pedig később a kórházi vérvizsgálat is megerősítette.

Dr. Tóth Katalin bíró az ítélet indokolásakor kifejtette: büntetőügy alaposan elő volt készítve mind a nyomozó, mind a vádhatóság részéről. Az igazságügyi, mérnöki szakértői vélemények, helyszínrajzok és fényképfelvételek pontosan alátámasztották a tényállást, amelyet a vádlott is elismert.

A büntetés kiszabásakor a bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott véralkohol koncentrációja a négyszerese volt a büntető törvénykönyvi alsó határ értékének. A bíró kiemelte azt is, hogy az utóbbi időben jelentősen elszaporodtak az ittas járművezetők által okozott balesetek. Enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott beismerő vallomást tett és bocsánatot kért a sértett családjától.

A Hajdúszoboszlói Járásbíróság ítélete nem jogerős. A vádlott és védője a büntetés enyhítéséért fellebbezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik