Belföld

Letöltendőt kér az ügyészség Tarjányi Péterre

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 09. 19. 15:49

Korábban a témában:

Letöltendő büntetést kért az ügyészség Tarjányi Péterre – tudta meg a Népszava. A biztonságpolitikai szakembert és a Zoom.hu tulajdonosát 2018 januárjában első fokon két év felfüggesztett börtönre ítélték egy 400 millió forintos csalás miatt. A Népszava értesülését Tarjányi is megerősítette a lapnak.

Az ügy a szentesi Petőfi Szálloda felújításakor robbant ki, ahol egy elszámolási vita annyira eldurvult, hogy a Demján Sándor-féle Arcadom büntetőfeljelentésének eredményeként a történet egy pontján Tarjányi Pétert őrizetbe vették.

A beruházó cég vállalkozási szerződést kötött a kiírt pályázatot elnyert kivitelező céggel. A beruházásra a felek 2010 júliusában 2,7 milliárd forint összegben kötöttek vállalkozási szerződést, melyet két hónappal később 3,5 milliárd forintra módosítottak. A felek között közvetítőként egy harmadik cég járt el, amelyet a beruházás elnyerése kapcsán a vállalkozói díj 10 %-a illette meg megbízási díjként (mintegy bruttó 441 millió forint).

A vád szerint a vállalkozói díj (és ezzel együtt a közvetítő cég megbízási díja) megemelése kapcsán a közvetítő cég részéről eljáró vádlottak arra hivatkoztak, hogy a finanszírozó hitelintézet felemelte az önrészt, amihez a beruházónak további több százmillió forintra van szüksége, ezt az összeget pedig részben a közvetítőnek járó megbízási díjból fedeznék.

A valóságban azonban a hitelintézetekkel folytatott tárgyalások kezdeti szakaszban megrekedtek, önrész megemeléséről nem volt szó, a beruházó nem rendelkezett az előleg összegével sem.

arcadom_nagy(960x640).jpg (Array)
Csalás gyanújával nyomoz a rendőrség Demján egyik cégénél
A jelenleg már felszámolás alatt álló Arcadom Zrt.-t saját alvállalkozói jelentették fel. Cikksorozat, első rész.

A vádlottak – egymás tevékenységéről tudva – mind a megbízási szerződések megkötését, illetve  az azok későbbi kiegészítéseit megelőző tárgyalások során és azt követően folyamatosan megtévesztették a kivitelező cég képviselőit a projekt megvalósíthatóságát érintő alapvető elemek  – így a szükséges tervek, engedélyek rendelkezésre állása, munkaterület előkészítettsége, a finanszírozás biztosíthatósága, valamint a befektetett tőke megtérülését biztosító hasznosítási módok vonatkozásában.

A megbízási díjat faktorálási keretszerződés és engedményezési szerződések útján a sértett kivitelező cég kifizette.

A  Fővárosi Törvényszék a vádlottakat bűnösnek mondta ki, az elsőrendű vádlottat (a beruházó részéről) különösen jelentős kárt okozó csalás bűntettének kísérletében, míg a másod- és harmadrendű vádlottakat (közvetítő cég részéről) különösen nagy kárt okozó csalás bűntettében.

Ezért a bíróság I. rendű és II. rendű vádlottat 2-2 év felfüggesztett börtönbüntetésre, III. rendű vádlottat 1 év 10 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, illetve a vádlottakat a sértett javára 800 millió forint megfizetésére kötelezte.

Tarjányi a Népszavának elmondta, hogy megalapozatlannak tartja az ügyészség mostani lépését és bízik benne, hogy az októberben kezdődő másodfokú eljárásban felmentik a vádak alól. Az állítja, hogy nem követett el csalást, szerinte ezt támasztja alá az is, hogy az ügyben elindult polgári pert megnyerték, és a NAV-vizsgálat során sem találtak semmit. 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Britain's Prime Minister Theresa May leaves after a press conference following a special meeting of the European Council to endorse the draft Brexit withdrawal agreement and to approve the draft political declaration on future EU-UK relations on November 25, 2018 in Brussels. - The European Union's top official urged British lawmakers to ratify the Brexit deal Prime Minister Theresa May has negotiated with European leaders, warning it will not be modified.
"This is the best deal possible for Britain, this is the best deal possible for Europe. This is the only deal possible," Jean-Claude Juncker, the president of the European Commission, said after a Brussels summit. (Photo by EMMANUEL DUNAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.