Belföld

Letöltendőt kér az ügyészség Tarjányi Péterre

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 09. 19. 15:49

Korábban a témában:

Letöltendő büntetést kért az ügyészség Tarjányi Péterre – tudta meg a Népszava. A biztonságpolitikai szakembert és a Zoom.hu tulajdonosát 2018 januárjában első fokon két év felfüggesztett börtönre ítélték egy 400 millió forintos csalás miatt. A Népszava értesülését Tarjányi is megerősítette a lapnak.

Az ügy a szentesi Petőfi Szálloda felújításakor robbant ki, ahol egy elszámolási vita annyira eldurvult, hogy a Demján Sándor-féle Arcadom büntetőfeljelentésének eredményeként a történet egy pontján Tarjányi Pétert őrizetbe vették.

A beruházó cég vállalkozási szerződést kötött a kiírt pályázatot elnyert kivitelező céggel. A beruházásra a felek 2010 júliusában 2,7 milliárd forint összegben kötöttek vállalkozási szerződést, melyet két hónappal később 3,5 milliárd forintra módosítottak. A felek között közvetítőként egy harmadik cég járt el, amelyet a beruházás elnyerése kapcsán a vállalkozói díj 10 %-a illette meg megbízási díjként (mintegy bruttó 441 millió forint).

A vád szerint a vállalkozói díj (és ezzel együtt a közvetítő cég megbízási díja) megemelése kapcsán a közvetítő cég részéről eljáró vádlottak arra hivatkoztak, hogy a finanszírozó hitelintézet felemelte az önrészt, amihez a beruházónak további több százmillió forintra van szüksége, ezt az összeget pedig részben a közvetítőnek járó megbízási díjból fedeznék.

A valóságban azonban a hitelintézetekkel folytatott tárgyalások kezdeti szakaszban megrekedtek, önrész megemeléséről nem volt szó, a beruházó nem rendelkezett az előleg összegével sem.

arcadom_nagy(960x640).jpg (Array)
Csalás gyanújával nyomoz a rendőrség Demján egyik cégénél
A jelenleg már felszámolás alatt álló Arcadom Zrt.-t saját alvállalkozói jelentették fel. Cikksorozat, első rész.

A vádlottak – egymás tevékenységéről tudva – mind a megbízási szerződések megkötését, illetve  az azok későbbi kiegészítéseit megelőző tárgyalások során és azt követően folyamatosan megtévesztették a kivitelező cég képviselőit a projekt megvalósíthatóságát érintő alapvető elemek  – így a szükséges tervek, engedélyek rendelkezésre állása, munkaterület előkészítettsége, a finanszírozás biztosíthatósága, valamint a befektetett tőke megtérülését biztosító hasznosítási módok vonatkozásában.

A megbízási díjat faktorálási keretszerződés és engedményezési szerződések útján a sértett kivitelező cég kifizette.

A  Fővárosi Törvényszék a vádlottakat bűnösnek mondta ki, az elsőrendű vádlottat (a beruházó részéről) különösen jelentős kárt okozó csalás bűntettének kísérletében, míg a másod- és harmadrendű vádlottakat (közvetítő cég részéről) különösen nagy kárt okozó csalás bűntettében.

Ezért a bíróság I. rendű és II. rendű vádlottat 2-2 év felfüggesztett börtönbüntetésre, III. rendű vádlottat 1 év 10 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, illetve a vádlottakat a sértett javára 800 millió forint megfizetésére kötelezte.

Tarjányi a Népszavának elmondta, hogy megalapozatlannak tartja az ügyészség mostani lépését és bízik benne, hogy az októberben kezdődő másodfokú eljárásban felmentik a vádak alól. Az állítja, hogy nem követett el csalást, szerinte ezt támasztja alá az is, hogy az ügyben elindult polgári pert megnyerték, és a NAV-vizsgálat során sem találtak semmit. 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.