Belföld

Orbán: Magyarország és Oroszország együttműködésének a keresztény kultúra ad alapot

Bátor vállalkozásnak nevezte a miniszterelnök, hogy az oroszokkal bővítjük a paksi atomerőművet.

Átadtam Magyarország és a magam jókívánságait Oroszország elnökének, kívánjuk, hogy az orosz nép felemelkedésének útján vezesse tovább az országát

– így üdvözölte Orbán Viktor Moszkvában az őt fogadó Vlagyimir Putyint az Index tudósítása szerint. Tárgyalásuk után sajtótájékoztatót tartottak, amelyen az orosz elnök elmondta:

Együttműködés van az ipar, a magas technológia és a pénzügy területén, orosz cégek modernizálták a budapesti metrót.

A metrófelújítás kapcsán folyó kötbérvitáról elegánsan hallgatott Putyin, arra viszont kitért, hogy Oroszország és Magyarország hamarosan közösen szállíthat vagonokat harmadik országba, nagy értékű szerződések keretében. Arról is beszélt, hogy az OTP sikeres hitelintézet Oroszországban négymillió ügyféllel, Oroszország pedig nélkülözhetetlen Magyarország olaj- és földgázellátásában.

Orbán Viktor elmondta: maga kérte Putyint arra, hogy fontolja meg lehetőségét annak, hogy az alternatív szállítási útvonalat jelentő Török Áramlat gázvezeték Magyarországon át haladjon. Az orosz elnök pedig megemlítette, hogy a Roszatom hamarosan hozzálát a két új paksi blokk építéséhez, és még idén létrehoznak egy kormányközi bizottságot a regionális együttműködés elősegítésére.

A magyar miniszterelnök azt mondta, „értékes valutát” jelent Magyarország és Oroszország kapcsolatának kiszámíthatósága. Az együttműködésnek szerinte alapot ad, hogy mindkét ország keresztény kultúrára épül, ezért közösen tesznek lépéseket a világ üldözött keresztényeinek érdekében. Beszélt arról is, hogy megkezdődnek a tárgyalások a Gazprommal a 2020 utáni gázszállításokról.

Orbán Viktor szorgalmazta, hogy kölcsönösen ismerje el a két ország egymás diplomáit, az energetika és a gyógyszeripar után pedig onkológiai területen is jöjjön létre kutatói és oktatói együttműködés. A magyar kormányfő szerint „bátor vállalkozás”, „a Kelet-Nyugat együttműködésének távlatában is” hogy EU- és NATO-tagként Oroszországgal bővítjük a paksi atomerőművet. „Messze túlmutat ez Magyarországon, ezért is az érdeklődés és ezért a sok ellenfél és a támogató” – jelentette ki. (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik