Belföld

MTA-vita: Palkovics nem állt el terveitől

„Az nem megy, hogy mindent finanszírozunk.”

A Magyar Narancsnak – a csütörtöki szám beharangozója szerint –  Palkovics László miniszter azt mondja, a Magyar Tudományos Akadémiának (MTA) annyi ideje lesz kutatóintézetei átvilágítására, amennyit csak akar.

Világítsák át, értékeljék és tegyenek javaslatot.

Ezt követően egy új testület, a Kutatóintézeti Tudományos Tanács dönt az átvilágítás után szükséges döntésekről. Ebbe a tagok felét-felét delegálja az Akadémia és a kormány, hiszen a közpénz költését valahogyan kontrollálnia kell a kormánynak.

A testületet az MTA javasolta, ahogy azt is, hogy egy Nemzeti Tudománypolitikai Tanács (NTT) koordinálja a kutatás finanszírozását. (A Magyar Narancs szerint az NTT tagjait, elnökét a miniszterelnök nevezné ki.)

Hiába tartana fenn tehát az MTA egy intézetet, az NTT mondhatja, hogy nem finanszírozza, ami a miniszter szerint természetes.

A teljesítőképességünknek van egy határa, az nem megy, hogy mindent finanszírozunk. Kiválósági rendszert nyilvánvalóan működtetnünk kell, az is triviális, hogy tématerületi kutatási rendszerre szükség van.

Az még kérdéses, hogy az NTT akar-e majd intézeti alaptámogatási rendszert, de az biztos, hogy a minisztérium előterjesztését az innovációs törvény módosításáról a kormány elfogadja és Palkovics számára az MTA feladata is egyértelmű. Neki mindegy,

az Akadémia milyen gyorsan csinálja ezt, de a bizonytalanság a kutatásnak nem jó, és szerintem az egésszel két hónap alatt végezni lehet.

A miniszter úgy látja, az akadémikusokat is erősen megosztja az intézethálózat finanszírozásának ügye.

Egyvalami fontos: Széchenyi István annak idején sem kutatóintézetekről nem beszélt, sem arról, hogy az Akadémiának aktuálpolitizálnia kellene.

További részletek a csütörtöki hetilapban.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik