Belföld
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

A kormány visszakozott, egyelőre békén hagyják a kutatóintézeteket

24.hu
24.hu

2018. 09. 15. 14:21

A Magyar Tudományos Akadémia vezetése a héten értesült arról, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium fel akarja darabolni az akadémiai kutatóintézetek hálózatát, azaz a kormány több intézetet a saját irányítása alá vonna, a Közgazdaság-tudományi Intézetet pedig meg is szüntetnék.

Budapest, 2018. szeptember 11.
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter  beszél a Pitch@Palace Hungary 1.0 nemzetközi startup verseny elsõ magyarországi döntõjén a Pesti Vigadóban 2018. szeptember 11-én. András yorki herceg 2014-ben alapította a Pitch@Palace-t, hogy platformot biztosítson a feltörekvõ vállalkozók támogatásának és mentorálásának. A Pitch@Palace egy startup verseny, üzleti fórum, amely lehetõséget teremt a fiatal vállalkozók, startup cégek innovatív ötleteinek bemutatására.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Megpecsételődött az akadémiai kutatóintézetek sorsa
A hálózat egy része megszűnik, egy része egyetemekhez kerül. Ami marad, annak munkáját egy új testület irányítja. Az MTA nem tárgyal tovább Palkovics László minisztériumával.

Miután ez kiderült, az MTA megszakította az intézmény finanszírozásáról szóló tárgyalásokat a minisztériummal, amely hazugsággal és nyomásgyakorlással vádolta az Akadémiát.

A háttérben azonban sikerült legalább részlegesen megállapodni:

a kormány egyelőre visszavonta az intézmények szétdarabolásának tervét, és beleegyeztek, hogy az MTA maga világítsa át kutatóintézeteit.

Az erről szóló közlemény elküldése után az Indexen megjelent egy szerdán felvett interjú Lovász Lászlóval, az MTA elnökével, aki elmondta, hogy Palkovics László miniszter héten ismertetett tervei szerint az intézetek harmadát vonta volna magához a kormány, és volt olyan is, amit meg is akart szüntetni, ami mögött szerinte nem szakmai, hanem politikai motiváció áll.

Lovász a lemondását is kilátásba helyezte ara az esetre, ha valóban feldarabolnák az akadémia intézményhálózatot.

Ebben maradtak

„Az MTA szakértői munkacsoportja szeptember 12-én fogadta az ITM szakértőit, hogy a kutatóintézet-hálózat zökkenőmentes működésének jogi-gazdasági hátteréről egyeztessenek – olvasható az MTA közleményében.

„A megbeszélésen született megállapodások A megbeszélés eredményeképpen a felek megállapították, hogy a finanszírozás feltételei az elfogadott költségvetési törvény szerint adottak, és kialakítják a költségvetési törvény végrehajtásának jogi-igazgatási feltételeit. A fejezet – beleértve természetesen az intézethálózatot is – 2019. évi költségvetésének tervezése a jogszabályokban előírt módon és határidőkkel, a megelőző évekkel azonos módon megtörténik. Az intézmények jövő évi finanszírozását véglegesen megállapodásban fogják rendezni. A jelenleg aktív akadémiai kiválósági pályázati projektek (Lendület program, Prémium posztdoktori program, Fiatal kutatói pályázat, Kiválósági Együttműködési Program, támogatott kutatócsoportok) támogatása az Akadémián belül, akadémiai támogatással zavartalanul folytatódhat, az eredeti támogatói döntéseknek és futamidőknek megfelelően. Ehhez a szükséges költségvetési keretet az ITM biztosítja az Akadémia számára. Az akadémiai kutatóhelyeken működő Lendület-kutatócsoportok támogatásának intézményi beépülésére is a hatályos akadémiai szabályozások szerint lesz lehetőség. Az MTA által támogatott egyetemi kutatócsoportok 2019. július 1. és 2024. június 30. közötti időszakára kiírt pályázati eljárás a 2018. júniusban megjelent felhívás szerint, a tervezett támogatási keret figyelembevételével lefolytatható.   Tájékoztatás az innovációs rendszer átalakításáról A megállapodások után az ITM szakértői tájékoztatást adtak az innovációs rendszer átalakításáról. Az ITM álláspontja, hogy az új rendszer bevezetését az alap- és alkalmazott kutatást végző intézmények átvilágítása és értékelése előzze meg. Ezt az állami intézmények esetében az ITM a saját hatáskörében bonyolítja le, az MTA intézethálózata esetében ugyanezt az MTA-tól várja. Az átvilágítás lefolytatása előtt az intézményi struktúrát érintő döntések nem történnek. Az ITM a továbbiakban a fentiek megvalósításának módszertanáról és a megvalósítás időbeli ütemezéséről kíván tárgyalni.”

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. augusztus 8.
Andy Vajna, az InterCom Zrt. elnöke, a filmipar fejlesztésért felelõs kormánybiztos a Pappa Pia címmel készülõ zenés romantikus film forgatásán a fõvárosi Gubacsi hídnál 2016. augusztus 8-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.