Belföld

Átadták Csepelen a 16 millióból készült Indul a bakterház szobrot

Bendegúz, a banya és a kutya egy művelődési ház elé került.

Kedden posztolt Facebook-oldalára egy képet Borbély Lénárd, a XXI. kerület polgármestere az Indul a bakterház szobor átadásáról. A képen a polgármester mellett szerepel Németh Szilárd, a kerület korábbi polgármestere, illetve országgyűlési képviselője.

A szobrot a Királyerdei – korábbi nevén Rideg Sándor – Művelődési Háznál állították fel. Rideg Sándor 1943-ban írta meg fő művét, az Indul a bakterházat, amit 1979-ben filmesítettek meg. A szobor azt a jelenetet idézi, amelyben Bendegúz a kutyára fogja a kamra megdézsmálását.

Indul a bakterház – mostantól szobor őrzi a regény szereplőinek emlékét az egykori Rideg Sándor Művelődési Ház bejárata előtt

Közzétette: Borbély Lénárd – 2018. szeptember 18., kedd

A szobrot az a Sárossy Tibor készítette bruttó 16 millió forintért, aki korábban a kerületnek Trianon-, a Szent István- az Árpád fejedelem-szobrokat is készített. Ábel Attila alpolgármester korábbi közlése szerint ezek közül több is közadakozásból készült el. Azóta a tragikusan elhunyt kenusnak, Kolonics Györgynek is állított szobrot, Arany Jánosnak reliefet, Jerzy Popieluszko lengyel papnak emlékművet a kerületben, utóbbi 4,5 millió forintba került.

Szintén Sárossy műve az a kőkereszt, ami a helyi Lidl áruház elé állíttatott Németh Szilárd, mert az áruházlánc egy nyugati reklámban leszedte a keresztet egy görög joghurtos hirdetésről. A kőkereszt a csepeliek 4,2 millió forintjába került.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik