Belföld

Európa Tanács: embertelenül bánnak a menekültekkel a magyar rendőrök

Elkészült az Európa Tanács Kínzás és az embertelen, vagy megalázó büntetések, vagy bánásmód megelőzésére alakult Európai Bizottságának (röviden: CPT) jelentése, amely képviselői tavaly jártak a röszkei és a tompai tranzitzónában, illetve a magyar-szerb határon. A hvg.hu és a Népszava által ismertett jelentés egyértelműen kimondja:

 a menekültek kockázatnak vannak kitéve, fizikai és lelki bántalmazás érheti őket.

Mindezt az érintett személyeken látható sérülésekre, személyes beszámolókra és orvosi szakvéleményekre alapozzák. A magyar fél ehhez képest azt állítja, hogy nem bizonyított, hogy a magyar rendőrök verik a menekülteket, ezek az információk csak a beszámolókból származnak.

A sérülések szerintük keletkezhettek akár az út során, illetve részükről felmerült az a magyarázat is, hogy a menekültek egymást verik.

A dokumentum külön fejezetet szentelt az embertelen bánásmódnak és a Szerbiába való visszatoloncolásoknak. Hét részletes beszámolót ismertettek a jelentés készítői, ezek elmesélői mind átjutottak a kerítésen, a magyar rendőrök azonban elfogták és visszakísérték őket Szerbiába.

Helsinki Bizottság: fiatal afgán nőt éheztet a tranzitzónában a magyar hatóság
Immáron a nyolcadik menedékkérő embert akarja a magyar hatóság kiéheztetni a tranzitzónában a szervezet szerint.

A menekülteken megvizsgált sérülések és elmondások alapján a legtöbben ütéseket és rúgásokat szenvedtek el, több jel mutat gumibot és paprika spray használatára, illetve kutyaharapásra is.

  • Egy menekült beszámolója szerint a rendőrök leütötték, majd hason és a jobb bordáin többször megrúgták.
  • Egy másik menekült állítása szerint a rendőrök arcon ütötték.
  • Volt, aki arról számolt be, hogy egy rendőrkutya megharapta a bal felkarját. Az orvosi vizsgálat az említett területen kutyaharapásra utaló, lyukacsos sérülést talált.
  • Egy következő beszámolóban az szerepel, hogy miután egy menekült átjutott a határkerítésen, hosszú percig ütötték a rendőrök. Mind a delegáció orvosa, mind egy szerb orvos sérülései alapján arra jutott, hogy megverték.
  • Egy 14 és egy 16 éves menekültet bezártak egy szobába étel és ital nélkül öt órára. Miután szabadon engedték őket, paprika spray-vel fújták arcon őket, majd néhány rúgást is kaptak. Egyiknek a telefonját is összetörték, majd megfenyegették, hogy levágják az ujját.

A bizottság felszólította a magyar kormányt, hogy haladéktalanul intézkedjen, hogy megszűnjenek a leírt jelenségek és a rendőrök tisztességesen és emberségesen bánjanak a menekültekkel.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Ujvári Sándor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik