Belföld

Csak 65 embernek szívügye a felcsúti utánpótlás-nevelés

A tavalyinál többen adták 1 százalékukat a kormány által támadott civil szervezeteknek.

A tavalyinál jóval többen ajánlották fel személyi jövedelemadójuk 1 százalékát a kormány által „Soros-bérencnek” kikiáltott civilszervezeteknek – írja a hvg.hu, hozzátéve, hogy ezek a szervezetek jóval népszerűbbnek bizonyultak a CÖF-nél vagy a felcsúti fociakadémiát működtető alapítványnál a felajánlók körében.

A portál összesítése szerint idén összesen 1,78 millióan rendelkeztek arról, hogy az 1 százalékukat megkapja valamilyen szervezet. Összesen 8,28 milliárd forintról van szó, ami jóval több a tavalyi 7,5 milliárd forintnál – ez annak köszönhető, hogy a NAV tavaly óta elkészíti a magánszemélyek adóbevallását, és külön kell rendelkezni a civil felajánlásról.

A legtöbb felajánlást, 156 millió forintot a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány kapta, utána 140 millió forinttal a Daganatos.hu Alapítvány áll a második helyen, a harmadik 124 millióval a Bátor Tábor Alapítvány. 50 milliónál több pénzt 14 szervezet kapott, köztük Böjte Csaba Dévai Szent Ferenc Alapítványa.

A kormánypárti politikusok által támadott szervezetek közül a TASZ kapta a legtöbb felajánlást, 2909 adózótól összesen 20 millió forintot. Ez nyolcszázzal több felajánlást jelent, mint tavaly. A Magyar Helsinki Bizottságnak 796-an, a Transparency International Magyarországnak 454-en ajánlották fel az 1 százalékot. Az Amnesty International 281, a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület 199 embertől kapott felajánlást. Az Átlátszó.hu-t működtető Átlátszónet Alapítványt 2959-en választották.

Összehasonlításképpen, a félmilliárdos MVM-támogatással kitömött CÖF mögött álló Civil Összefogás Közhasznú Alapítványnak 408-an ajánlották fel 1 százalékukat, a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak pedig 65-en. (Illusztráció: MTI / Balogh Zoltán)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik