Belföld
Tura, 2016. február 6.
Az 1883-ban Bukovics Gyula tervei alapján francia neoreneszánsz stílusban épült mûemlék Schossberger-kastély.
MTVA/Bizományosi: Mészáros Márton 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Taki bácsi és Alma megnézik Tiborcz kastélyát

Kálmán Attila
Kálmán Attila

újságíró. 2018. 09. 14. 13:19

Amikor 1990-ben leforgatták a Szomszédok 74. részét, akkor még nem tudhatta senki, hogy két és fél évtizeddel később Orbán Viktor veje, Tiborcz István teszi majd rá a kezét arra a kastélyra, amelyhez ellátogat Taki bácsi és unokája, Alma.

Hát ez egy csoda! Más országban ilyen kastélyból Paradicsomot varázsoltak volna!

– kezdi Taki, miközben bevágja a piros Zsiguli ajtaját. Alma rögtön elkezd sopánkodni, hogy milyen rossz állapotban van a gyönyörű kastély, bár biztos egy vagyon lenne rendbe hozni.

Taki csehszlovák kastélyokról értekezik, Alma fejből vágja a kastély tulajdonosi hátterét, és egy csomó kiváló párbeszéd hangzik még el, amik úgy igazán viccesek, hogy ez bizony most már egy Tiborcz-kastély.

Rejtélyes milliárdokból exkluzív rendezvényközpont lesz

Az 1886-ban az Ybl Miklós nevével fémjelzett építésziroda tervei alapján épült, az elmúlt évtizedekben teljesen leromlott, életveszélyessé vált turai Schossberger-kastély közel

4,5 milliárd forintból újul meg 2019 első negyedévére a BDPST Zrt. beruházásában 

tudatta múlt heti közleményében Tiborcz István ingatlanos cége. A turai kastélyt 2015-ben, meglehetősen olcsón adta el az önkormányzat.

Tiborcz Istvánnak a 75 százalékot meghaladó minősített többségi tulajdonában levő cég 2,25 milliárdot tesz a projektbe. A cég tájékoztatása szerint nem kapnak állami támogatást vagy bármiféle állami finanszírozást, a fennmaradó 2,25 milliárd forintot egy hitelező bank – amelynek a kiléte egyelőre nem ismert – állja.

Ebben az az érdekes, hogy papíron nincs ennyi pénze a miniszterelnök vejének.

A turai Schossberger-kastély rekreációs funkciókkal gazdagodik, egy 19 vendégszobával rendelkező rendezvényközpontként üzemel majd, ahol akár esküvők és kulturális programok is szervezhetőek.

Azaz nem valósul meg Taki bácsi álma: a köznép nem, csak a gazdag elit élvezheti majd a kastélyt.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Mészáros Márton 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Küszöbön a nagyobb havazás

Kommentek

LOS ANGELES, CA - JANUARY 15: Kayla Kohn, right, a 12 grade english teacher at The Accelerated Schools, a community of public charter schools in South Los Angeles joins fellow teachers as they picket outside the school on second day of the Los Angeles school teachers strike on January 15, 2019 in Los Angeles, California. (Photo by Al Seib / Los Angeles Times via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.