Belföld

Taki bácsi és Alma megnézik Tiborcz kastélyát

Amikor 1990-ben leforgatták a Szomszédok 74. részét, akkor még nem tudhatta senki, hogy két és fél évtizeddel később Orbán Viktor veje, Tiborcz István teszi majd rá a kezét arra a kastélyra, amelyhez ellátogat Taki bácsi és unokája, Alma.

Hát ez egy csoda! Más országban ilyen kastélyból Paradicsomot varázsoltak volna!

– kezdi Taki, miközben bevágja a piros Zsiguli ajtaját. Alma rögtön elkezd sopánkodni, hogy milyen rossz állapotban van a gyönyörű kastély, bár biztos egy vagyon lenne rendbe hozni.

Taki csehszlovák kastélyokról értekezik, Alma fejből vágja a kastély tulajdonosi hátterét, és egy csomó kiváló párbeszéd hangzik még el, amik úgy igazán viccesek, hogy ez bizony most már egy Tiborcz-kastély.

Rejtélyes milliárdokból exkluzív rendezvényközpont lesz

Az 1886-ban az Ybl Miklós nevével fémjelzett építésziroda tervei alapján épült, az elmúlt évtizedekben teljesen leromlott, életveszélyessé vált turai Schossberger-kastély közel

4,5 milliárd forintból újul meg 2019 első negyedévére a BDPST Zrt. beruházásában 

tudatta múlt heti közleményében Tiborcz István ingatlanos cége. A turai kastélyt 2015-ben, meglehetősen olcsón adta el az önkormányzat.

Tiborcz Istvánnak a 75 százalékot meghaladó minősített többségi tulajdonában levő cég 2,25 milliárdot tesz a projektbe. A cég tájékoztatása szerint nem kapnak állami támogatást vagy bármiféle állami finanszírozást, a fennmaradó 2,25 milliárd forintot egy hitelező bank – amelynek a kiléte egyelőre nem ismert – állja.

Ebben az az érdekes, hogy papíron nincs ennyi pénze a miniszterelnök vejének.

A turai Schossberger-kastély rekreációs funkciókkal gazdagodik, egy 19 vendégszobával rendelkező rendezvényközpontként üzemel majd, ahol akár esküvők és kulturális programok is szervezhetőek.

Azaz nem valósul meg Taki bácsi álma: a köznép nem, csak a gazdag elit élvezheti majd a kastélyt.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Mészáros Márton 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik