Belföld

Pénzbüntetést kapott a kutyát kilövő vadász

vadaszpuska(5)(960x640).jpg (vadászpuska, fegyver, )
vadaszpuska(5)(960x640).jpg (vadászpuska, fegyver, )

Az Egri Járásbíróság állatkínzás és rongálás miatt tíz hónap fogházra ítélte N. B. vádlottat elsőfokon, melynek végrehajtását egy év hat hónap próbaidőre felfüggesztette. A tavaly októberi ítéletet az ügyész tudomásul vette, ám a vadász és a védője enyhítésért fellebbezett.

Az Egri Törvényszék a mai napon meghozott másodfokú határozatával az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatta, és a vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztést pénzbüntetésre enyhítette, melynek összegét összesen 300 ezer forintban határozta meg.

A vadász 2015 szeptemberében, az esti órákban Andornaktálya külterületén vadászott. Amikor befejezte a vadászatot, a vadászles közelében lévő vadetetőhöz indult, közben észlelte a tőle körülbelül 20-25 méterre lévő két német dog fajtájú kutyát. Az állatok villogó lámpával ellátott nyakörvet és szájkosarat viseltek, nem viselkedtek támadóan, nem űztek vadat, ennek ellenére a vádlott az engedéllyel tartott lőfegyverével egy lövéssel kilőtte a kan kutyát.

A lövés a nyaki gerincoszlop és gerincvelő sérülésével járt, a kutya a lövés következtében önálló mozgásra képtelenné vált, és elpusztult.

A másodfokú bíróság álláspontja szerint a szabadságvesztés büntetés a vádlott idős korára, büntetlen előéletére és a jelentős időmúlásra figyelemmel eltúlzott, ezért a szabadságvesztést pénzbüntetésre enyhítette. A bíróság ítélete jogerős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik