Belföld
Image: 72986586, A Szegedi Fegyház és Börtön (Csillagbörtön) büntetés-végrehajtási intézet. A Szegedi Fegyház és Börtön 125 éve épült, akkoriban Európa egyik legkorszerűbb intézete volt. A Csillagbörtön napjainkban a súlyos bűncselekményt elkövetett fogvatartottak büntetés-végrehajtási intézete. A három telephelyen fogvatartott 1200 ember átlagéletkora 34 év, átlagos büntetési idejük 15 esztendő, nevelésükről, őrzésükről hétszázan gondoskodnak., Place: Szeged, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

Ököllel esett a fegyőrnek egy rab a szegedi börtönben

Kolontár Krisztián
Kolontár Krisztián

újságíró. 2018. 09. 14. 12:00

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt azzal a fogvatartottal szemben, aki tavaly szeptemberben ököllel esett az egyik fegyőrnek.

A vád szerint a huszonnyolc éves elkövető 2015 decembere óta ül börtönben. Tavaly szeptemberben a szegedi börtönben orvosi rendelésre várt, ahol dulakodás alakult ki közte és a többi várakozó fogvatartott között. A jelenlévő őrök előbb felszólították a vádlottat, hogy hagyja abba a verekedést, majd elkezdték szétválasztani a fogvatartottakat. A vádlott azonban szándékosan lassan haladt, és más irányba akart menni, mint ahogy azt az őrök mondták neki.

A vádlott nem volt hajlandó bemenni a zárkába sem, inkább ökölbe szorított kézzel megindult a fegyőr felé. Az őr meglökte a vádlottat, a többi őr pedig bekísérte a zárkába. Az elkövető az ajtóban többször megfordult, majd hirtelen könyökkel az őrök irányába hátracsapott. A rab ezután felállt a zárkában lévő vécékagylór, és az egyik őr feje felé rúgott. A támadás elhárítása érdekében az őr kirántotta a vádlott lábát, aki ráesett. Az őr nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak bűntettével és könnyű testi sértés vétsége miatt emelt vádat a rab ellen..

Megkerestük a BVOP-t, hogy megtudjuk, hány börtönőrt támadtak meg az utóbbi időben, és milyen súlyosak voltak a sérüléseik, az alábbi választ küldték:

Általánosságban elmondható, hogy nem ritka a hazai börtönökben mikor őrzöttek őrzőikre támadnak. Évente átlagosan 60-70 esetben fordul elő ilyen cselekmény. Amennyiben bekövetkezik, az adott szerv parancsnoka minden esetben büntető feljelentést tesz hivatalos személy elleni erőszak bűncselekmény elkövetésért. Ritka, hogy a személy állományi tagok súlyos sérüléseket szenvedjenek el, általában könnyebb sérüléseik keletkeznek a támadások során.

– közölte Orosz Zoltán a BVOP szóvivője, hozzátéve: a bűncselekmény akkor valósulhat meg, ha a hivatalos személyt akadályozzák, intézkedésre kényszerítik, vagy őt eljárása alatt, illetőleg emiatt bántalmazzák. Az elkövető ilyen esetben egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, többszörösen visszaeső elkövető esetén viszont a büntetés mértéke akár a 15 évet is elérheti.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2016. augusztus 8.
Andy Vajna, az InterCom Zrt. elnöke, a filmipar fejlesztésért felelõs kormánybiztos a Pappa Pia címmel készülõ zenés romantikus film forgatásán a fõvárosi Gubacsi hídnál 2016. augusztus 8-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Meghalt Andy Vajna

Kommentek

Budapest, 2016. augusztus 8.
Andy Vajna, az InterCom Zrt. elnöke, a filmipar fejlesztésért felelõs kormánybiztos a Pappa Pia címmel készülõ zenés romantikus film forgatásán a fõvárosi Gubacsi hídnál 2016. augusztus 8-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.