Belföld
Image: 72986586, A Szegedi Fegyház és Börtön (Csillagbörtön) büntetés-végrehajtási intézet. A Szegedi Fegyház és Börtön 125 éve épült, akkoriban Európa egyik legkorszerűbb intézete volt. A Csillagbörtön napjainkban a súlyos bűncselekményt elkövetett fogvatartottak büntetés-végrehajtási intézete. A három telephelyen fogvatartott 1200 ember átlagéletkora 34 év, átlagos büntetési idejük 15 esztendő, nevelésükről, őrzésükről hétszázan gondoskodnak., Place: Szeged, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

Ököllel esett a fegyőrnek egy rab a szegedi börtönben

Kolontár Krisztián
Kolontár Krisztián

újságíró. 2018. 09. 14. 12:00

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt azzal a fogvatartottal szemben, aki tavaly szeptemberben ököllel esett az egyik fegyőrnek.

A vád szerint a huszonnyolc éves elkövető 2015 decembere óta ül börtönben. Tavaly szeptemberben a szegedi börtönben orvosi rendelésre várt, ahol dulakodás alakult ki közte és a többi várakozó fogvatartott között. A jelenlévő őrök előbb felszólították a vádlottat, hogy hagyja abba a verekedést, majd elkezdték szétválasztani a fogvatartottakat. A vádlott azonban szándékosan lassan haladt, és más irányba akart menni, mint ahogy azt az őrök mondták neki.

A vádlott nem volt hajlandó bemenni a zárkába sem, inkább ökölbe szorított kézzel megindult a fegyőr felé. Az őr meglökte a vádlottat, a többi őr pedig bekísérte a zárkába. Az elkövető az ajtóban többször megfordult, majd hirtelen könyökkel az őrök irányába hátracsapott. A rab ezután felállt a zárkában lévő vécékagylór, és az egyik őr feje felé rúgott. A támadás elhárítása érdekében az őr kirántotta a vádlott lábát, aki ráesett. Az őr nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak bűntettével és könnyű testi sértés vétsége miatt emelt vádat a rab ellen..

Megkerestük a BVOP-t, hogy megtudjuk, hány börtönőrt támadtak meg az utóbbi időben, és milyen súlyosak voltak a sérüléseik, az alábbi választ küldték:

Általánosságban elmondható, hogy nem ritka a hazai börtönökben mikor őrzöttek őrzőikre támadnak. Évente átlagosan 60-70 esetben fordul elő ilyen cselekmény. Amennyiben bekövetkezik, az adott szerv parancsnoka minden esetben büntető feljelentést tesz hivatalos személy elleni erőszak bűncselekmény elkövetésért. Ritka, hogy a személy állományi tagok súlyos sérüléseket szenvedjenek el, általában könnyebb sérüléseik keletkeznek a támadások során.

– közölte Orosz Zoltán a BVOP szóvivője, hozzátéve: a bűncselekmény akkor valósulhat meg, ha a hivatalos személyt akadályozzák, intézkedésre kényszerítik, vagy őt eljárása alatt, illetőleg emiatt bántalmazzák. Az elkövető ilyen esetben egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, többszörösen visszaeső elkövető esetén viszont a büntetés mértéke akár a 15 évet is elérheti.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.