Belföld
Budapest, 2018. április 4.
Fekete-Gyõr András, a Momentum elnöke, Szél Bernadett, az LMP társelnöke, miniszterelnök-jelölt, Szigetvári Viktor, az Együtt miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke (b-j) a Válasszunk! 2018 (V18) fórumán a budapesti Benczúr szállodában 2018. április 4-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Fekete-Győr és Szél ösztöndíjat kapott az amerikai kormánytól

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 09. 14. 06:44

Tanulmányutakon vesznek részt az Amerikai Egyesült Államokban.

Két magyar ellenzéki politikus is az amerikai kormány ösztöndíjával utazik az Egyesült Államokba ősszel – tudta meg az Index.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke szeptember 17-től október 5-ig lesz az Államokban a külügyminisztérium által támogatott International Visitors Leadership program ösztöndíjasaként.

A program honlapja szerint évente közel ötezren kapják meg ezt az ösztöndíjat világszerte, az elmúlt évtizedekben több mint 500 jelenlegi vagy korábbi kormányfő is részt vett a programban, melynek célja, hogy rövid utazások révén „összekapcsolja a jelenlegi és feltörekvő külföldi vezetőket az amerikai partnereikkel”. Magyarországról korábban Antall József és Horn Gyula is utazott ezzel az ösztöndíjjal.

A kiküldött program szerint Fekete-Győrék Washingtonban a politikai trendekről, Iowában és Ohióban a felsőoktatásról, Texasban a menekültek és bevándorlók kezeléséről hallgatnak előadásokat, és találkoznak az érintettekkel.

Szél Bernadett október 7-26. között szintén az International Visitors Leadership ösztöndíjával utazik Amerikába. A Női vezetők: A béke és biztonság előmozdítása elnevezésű tanulmányi út célja a nők jelenlegi és történelmi szerepének vizsgálata a politikai átmenetekben, a konfliktuskezelés és béketeremtés területén.

A résztvevők politikai szakemberekkel, kormányzati tisztségviselőkkel, tudósokkal, újságírókkal találkoznak. A program szerint egyebek mellett Washingtonban a női konfliktuskezelésről, Dallasban a szexuális zaklatás és a családon belüli erőszak kezelésének kérdéseiről hallgatnak előadásokat, valamint találkoznak és megbeszélést tartanak az ENSZ nőjogi szervezetének illetékeseivel, illetve az ENSZ nemek társadalmi esélyegyenlőségével foglalkozó különleges tanácsadójával.

Szél elmondta: azt reméli, hogy hazai politikusi munkáját is gazdagíthatja az Amerikában szerzett tapasztalatokkal, „ez kiemelt jelentőségű egy olyan időszakban, amikor a kormányzat minden nemi esélyegyenlőséghez kapcsolatos törekvést démonizál”. (Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.