Belföld
Standard manual wheelchair standing in empty hospital corridor

Elrettentő büntetést kaptak az időseket verő, rettegésben tartó fosztogatók

Kolontár Krisztián
Kolontár Krisztián

újságíró. 2018. 09. 14. 15:26

A Debreceni Járásbíróság ma kihirdetett ítéletében B.L. elsőrendű vádlottat társtettesként elkövetett rablás, valamint lopás, míg R. J. másodrendű vádlottat társtettesként elkövetett rablásban mondta ki bűnösnek. Ezért az elsőrendű vádlott 16 év fegyházat, míg társa 13 év fegyházat kapott. A vádlottak feltételes szabadságra nem bocsáthatók.

A bíróság által megállapított tényállás szerint B. L. tavaly  április 15-én, valamivel éjfél után jelent meg a Thomas Mann utcai Nyugdíjasok házánál, Debrecenben. Átmászott a kerítésen, majd a nyitva hagyott bejárati ajtón át bement az épületbe. Az egyik emeleti garzon rácsos biztonsági ajtajában benne volt belülről a kulcs, a bejárati ajtó pedig be sem volt zárva, az elsőrendű vádlott így simán bement a lakásba. A konyhában magához vette az ott lakó néni mobiltelefonját, majd a nappaliba ment át. Az asszony az üvegajtón keresztül észlelte a betolakodót, felkiáltott, így B. L. elmenekült.

Három héttel később az egyik éjszaka az elsőrendű vádlott visszatért az otthonba. Az egyik földszinti garzon nem volt kulcsra zárva. Kiakasztotta a biztonsági láncot és besurrant  egy 95 éves nénihez, aki aludt. Az idős asszony felébredt a zajra és számon kérte a vádlottat. B. L. attól félt, hogy az asszony segítséget hív, ezért párnát nyomott az arcába. Az asszony kérte, hogy ne bántsa, inkább hajlandó átadni mindent. A rabló magához vette az ágyon talált pénztárcák tartalmát, az idős néni lehúzta 4 gyűrűjét is, melyeket odaadott a férfinak, aki 112 ezer forinttal és 88 ezer forint értékű ékszerrel távozott.

Pár héttel később R. J.-vel együtt jelentek meg újra az otthonnál. Az udvarról kilesték, hogy a 84 éves férj és felesége lepihentek. Felfeszítették a lépcsőház bejáratát, felvették a magukkal hozott kesztyűt és a sapkát, majd benyomták a lakás bejárati ajtaját. A garzonba lépve B. L. azonnal értékei átadását követelte az asszonytól, és hogy ennek nyomatékot adjon, kezeit a sértett nyakára, arcára nyomta és megütötte az idős nőt.

A asszony felült az ágyban, B. L. erre felállította, és a földre lökte. Eközben R. J. kutakodott a garzonban, majd a férjet akarta rábírni, hogy adja át értékeiket. Többször megütötte, s az ágyra nyomta. Felesége közölte velük, hogy férje nem tud beszélni, erre B. L. felemelte a földről, majd férje mellé lökte az asszonyt. Mindkét vádlott kutatni kezdett, végül magukhoz vették a házaspár laptopját, egy hangszóró szettet és 20 ezer forint készpénzt. Elvittek egy halláskárosultak részére kifejlesztett telefont is, és 8 tábla csokoládét. Az értékeken a két vádlott egyenlő arányban osztozott.

A 2017. április 8-ai Libakert utcai rablással kapcsolatban a bíróság a lefolytatott bizonyítási eljárást követően nem látta bizonyítottnak, hogy a bűncselekményt az elsőrendű vádlott követte el. A vádirat szerint a férfi 74 éves nyugdíjast támadott meg. Megütötte, majd elvette a válltáskát. Az esettel kapcsolatban B. L. többször módosította a vallomásait. Mivel más bizonyíték nem állt rendelkezésre, ezért ebben az ügyben felmentő ítélet született.

Gulyás Csilla bíró az ítélet szóbeli indoklása során kiemelte, hogy a vádlottaknak tudomásuk volt arról, hogy az otthonban idősek laknak és felkészültek arra, hogy ellenállásukat akár erőszakkal is meg fogják törni. Ezzel pedig nem pusztán büntetőjogi, hanem ősi erkölcsi szabályt is szegtek, hisz az idősek tisztelete minden kultúrában jelen van. A bíróság a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte a vádlottak büntetett előéletét, erőszakos többszörös visszaesői minőségen túli bűntettségüket, a társtettesi elkövetést, továbbá az erőszakos vagyon elleni bűncselekmények elszaporodottságát.

Enyhítő körülményként vették figyelembe azt, hogy a vádlottak az eljárás során részben beismerő vallomást tettek, és hogy kiskorú gyerekekről kell gondoskodniuk.

Az elsőfokú bíróság határozata nem jogerős, az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a két elkövető pedig enyhítésért fellebbezett.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A male lioin mates with a female lion at zoo Hagenbeck in Hamburg, Germany, 24 September 2013. Photo:†Angelika Warmuth
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.