Belföld

Akaratuk ellenére tartottak bent embereket, és szedálták le őket a győri pszichiátrián

Két olyan eset is történt a győri megyei kórház pszichiátriáján, amelyekben az ombudsmanhoz panasszal fordulókat korábban akaratukon kívül vitték be az osztályra és szedálták, pedig nem veszélyeztettek senkit a magatartásukkal – írja a Magyar Idők.

Székely László ombudsman megállapította, hogy sérültek a panaszosok alapvető jogai, ezért ajánlásokkal fordult a Petz Aladár Megyei Oktatókórház igazgatójához többek között arról, hogy tartsák tiszteletben a betegek önrendelkezési jogát.

Az egyik panaszt benyújtó arról számolt be, hogy ugyan önként kérte a felvételét a pszichiátriai osztályra, és annak ellenére szedálták le erős gyógyszerekkel, hogy nem viselkedett veszélyesen. Majd miután hazament, akarata ellenére a mentők és a rendőrök ismét beszállították a pszichiátriára, és elvették a lakáskulcsait.Végül a hozzátartozói segítségével engedték haza.

A másik panaszost akarata ellenére vitték be az osztályra, erről a kórház a bíróságot másnap értesítette. Az igazságügyi szakértő azonban már a felvétel szükségességét vizsgáló bírósági szemle elrendelése előtt, a beszállítás napján elkészítette a szakvéleményét. A szemle után, amin az érintett részt sem vett, a bíróság elrendelte a kötelező gyógykezelést. Végül három nap után engedték el.

Kiemelt kép: MTI/Krizsán Csaba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik