Belföld
Budapest, 2017. szeptember 15.
Schöpflin György EP-képviselõ méltatja Széll Tamás séfet, akinek átadta az Európai Polgár Díjat a budapesti Európa Ponton 2017. szeptember 15-én. Széll Tamás az idei Bocuse d'Or szakácsverseny világdöntõjének negyedik helyén végzett.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

A holokauszt átélőjeként győzködi Schöpflin György az EP-képviselőket

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 09. 11. 15:20

A fideszes politikus mindenkinek elküldte emailjét a Sargentini-jelentésről szóló vita előtt.
Korábban a témában:

Kedd délután, a Sargentini-jelentésről szóló EP-vita előtt Schöpflin György, a Fidesz európai parlamenti képviselője emailt küldött képviselőtársainak. Az angol nyelvű levél a 444-hez is eljutott.

Kedves kollégák, olyasvalakiként írok, aki átélte a Holokausztot

– kezdi a 78 éves Schöpflin a mondanivalóját, majd kifejti, hogy a Sargentini-jelentés nagyon súlyos vádat fogalmaz meg a magyar kormány ellen. Szerinte az antiszemitizmus olyan vád, amit lehetetlen megcáfolni, és automatikusan bűnösnek állítja be a megvádoltat, figyelmen kívül hagyva az ártatlanság vélelmét.

Azt írja, a Sargentini-jelentésben nagyon gyenge annak bizonyítéka, hogy az antiszemitizmus elterjedt volna Magyarországon. Elismeri, hogy vannak antiszemiták, de meg nem nevezett felmérésekre hivatkozik, ami szerint nagyon kevesen, és ez az attitűd a Jobbikhoz kötődik. A Fidesz-kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmus ellen, szögezi le Schöpflin.

Elismeri, hogy az idei parlamenti választáson negatív fényben tűnt fel Soros György szerepe, aki „jelentős számú Fidesz-ellenes, baloldali szervezetet finanszíroz”, ezt pedig Soros zsidó származása miatt antiszemitának értékelték. Ám Soros Györgyöt Schöpflin szerint semmi szín alatt nem kritizálták származása miatt, a kritikák politikai szerepéről szóltak. Ennek fényében a „kódolt antiszemitizmusra” vonatkozó vádak a képviselő szerint nem többek inszinuációnál.

A fideszes EP-képviselő szerint a Sargentini-jelentésből kimaradt, hogy Magyarországon virágzó zsidó élet van. (Ez nem egészen igaz, a jelentés megemlíti a holokauszt-túlélők megemelt életjáradékát, azt, hogy a kormány 2014-et holokauszt-emlékévvé nyilvánította, zsinagógák és zsidó temetők felújítási programját indította, és előkészíti a jövőre rendezendő Makkabi Európa Játékokat.) Schöpflin szerint a kormány mindehhez jelentős hozzájárulást tett, és sikeresen biztosítja a zsidó közösség teljes biztonságát, miközben nem ez a helyzet számos nyugat-európai országban.

Hozzáteszi, hogy Magyarország kivételesen jó viszonyban van Izraellel, ami elképzelhetetlen lenne, ha a magyar kormány valóban antiszemita lenne.

Schöpflin azt is felrója a jelentésnek, hogy kimaradt belőle: a Fidesz-kormány volt az, és nem baloldali elődei, amely hivatalosan elismerte azt a felelősséget, amit 1944-ben a magyar kormány viselt a holokausztért. (Fotó: MTI / Bruzák Noémi)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Marjai János/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.