Nagyvilág

Sargentini: ma nem vennék fel Magyarországot az unióba

Nem vennék fel Magyarországot az Európai Unióba ha most kérné a felvételét

– mondta az RTL HÍradónak adott interjújában Judith Sargentini. Szerinte ugyanis Magyarország nem tiszteli az unió alapértékeit és nem elég független az igazságszolgáltatás.

A holland zöldpárti EP-képviselő magyarországi jogállamiságról készített jelentéséről ma vitázik az Európai Parlament.

Arra a kérdésre, hogy demokráciának tartja-e még Magyarországot, azt mondta, ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, de szerinte a demokrácia nem arról szól, amit a magyar kormány gondol róla, hogy a győztes mindent visz.

Magyarország szerintem egyre rosszabb helyzetben van, figyelembe véve, hogy demokrácia az, amikor mindenkinek a hangját meghallják, és ahol a kormány tiszteletben tartja az egyéneket és a kisebbségeket.

Sargentini szerint a jelentés elfogadásához akár meg is lehet a szükséges kétharmados támogatás, de minden az Európai Néppárt képviselőinek akaratán múlik.

Az biztos, hogy kényelmes többséget kap a jelentés, már most is öt bizottság szavazta meg, hogy elindítsuk a hetes cikkely szerinti eljárást, de hogy meglesz-e a kétharmad, közel lesz, lehet igen és lehet, hogy nem, meglátjuk.

A néppártiakról – amely pártcsaládhoz a Fidesz is tartozik – Sargentini azt mondta:

A szívükre hallgatnak? Mindannyian azt mondták nekem, hogy tudják, mi történik Magyarországon és aggódnak. Vagy azt gondolják, hogy a pártpolitikai szempontok fontosabbak – ezen múlik a döntés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik