Belföld

Nem szavaz a Sargentini-jelentésről az LMP képviselője

Sok különböző vélemény meghallgatása után meghoztam a döntésemet: a jelentés végszavazásán nem veszek részt,

mondta a Népszavának Meszerics Tamás, az LMP európai parlamenti képviselője. A politikus ugyan egyetért a Sargentini-jelentés tartalmával, de szerinte a magyar képviselők másképpen érintettek, mint a többiek, ezért úgy látja helyesnek, ha nem befolyásolja az eredményt.

Az LMP társelnöke és frakcióvezetője, Keresztes L. Lóránt korábban bejelentette: a kormány súlyos hibái miatt nem lehet a magyar embereket büntetni, ezért az LMP nem támogatja a Sargentini-jelentés elfogadását. Hozzátette: az LMP országos elnöksége az elmúlt hetekben részletesen, tartalmilag és következményeit tekintve is megvitatta a Sargentini-jelentést, és az abban szereplő, jogállamiságot érintő kritikák, bírálatok jelentős részét megalapozottnak találta. Ugyanakkor az LMP sajnálja, hogy a jelentés sok szempontból felületes és keverednek benne az ideológiai jellegű és a konkrét intézményi kritikák, ami álláspontjuk szerint gyengíti a dokumentumot.

A párt korábbi társelnöke, Szél Bernadett ugyanakkor azt írta a Facebook-oldalán egy kommentre válaszolva, hogy az ő álláspontja gyökeresen eltér a pártjáétól: ha EP-képviselő lenne, megszavazná a Sargentini-jelentést.

Kiemelt kép: MTI/Beliczay László

Ajánlott videó

Olvasói sztorik