Belföld

Beültek a rabok az iskolapadba

Hétfőn a Csillagbörtönben is becsengettek.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága közölte, hogy a szeptember 10-én indított tanévben 136 fogvatartott ült iskolapadba a Csillagbörtön zárt falai mögött.

Általános iskolába 43-an, középiskolába 56-an, két emelt szakképzésre (logisztikai ügyintéző és szociális szakgondozó) 37-en járnak tanulni. Az elítéltek közül 120-an jelentkeztek általános iskolai tanulmányaik után szakmát adó képzésekre.

Kőművesnek 20-an, szobafestőnek 20-an, kertésznek 14-en, villanyszerelőnek 11-en, férfiszabónak 19-en, asztalosnak két csoportban 36-an tanulnak. Ezek olyan piacképes szakmák, amelyekkel a rabok szabadulásuk után könnyen el tudnak helyezkedni.

A magyar börtönökben egyébként csaknem 800 fogvatartott kezdte meg általános iskolai, több mint 1100 a középiskolai, 24 rab pedig a felsőfokú tanulmányai.

A rabok közül 1300 piacképes szakmát is szerezhet a rácsok mögött, így majdnem minden ötödik fogvatartott, több mint 3200 elítélt ül be a padokba hamarosan.

A fogvatartottak végzettsége mindenhol a világon alacsonyabb a társadalmi átlagnál, sokan vannak itthon is olyanok, akik még az általános iskolát sem fejezték be.

A büntetés-végrehajtás szerint az oktatással potenciálisan csökkenthető a visszaesés lehetőségét. A fogvatartottak közül évente átlagosan mintegy 2500 szerez valamilyen iskolai végzettséget, szakképzettséget.

Országosan szinte az összes bv. intézetben folyik általános iskolai és középiskolai oktatás vagy szakmaképzés. Az oktatások minden esetben az intézeteken belül zajlanak, nappali, esti, illetve levelező tagozaton, államilag finanszírozott formában, a Nemzeti Alaptantervben megfogalmazottak alapján – írták.

Fotók: BVOP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik