Belföld
Budapest, 2016. február 26.
Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője a Mi lesz veled, Európa? címmel a Liberális Magyarországért Alapítvány (Alma) által rendezett tanácskozáson Budapesten, a City Centerben 2016. február 26-án.
MTI Fotó: Kovács Attila

Ujhelyi: Deutsch Tamás lebuktatta saját magát

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2018. 09. 10. 11:03

A Fidesz politikusa a Sargentini-jelentést kritizálta, de kiderült, hogy épp ő követett el komoly tárgyi tévedéseket.
Korábban a témában:

Az ATV Egyenes Beszéd Kontra című műsorában többek között a Sargentini-jelentésről faggatták Deutsch Tamást. A fideszes politikus azzal érvelt, hogy az elmarasztaló összegzésben tárgyi tévedések vannak, például a jelentés szerint 2017-ben az egyetlen ajánlattal lebonyolított közbeszerzések aránya 36 százalék, holott a valós szám 25 százalék, ezért megpróbált módosító indítványt is beadni ezzel kapcsolatban, eredménytelenül.

Ujhelyi Isván, szocialista EP-képviselő Facebook-posztjában arról ír, hogy Deutsch „talán csak rosszul bontotta ki az igazság részleteit”, de pontatlan adatokra lett figyelmes az interjúban. Szerinte:

  • a Sargentini-jelentés főszövegében, de az EP költségvetési ellenőrző bizottságának (ebben tag Deutsch Tamás) becsatolt különvéleményében is 2016-os adatokról van szó, nem pedig 2017-esekről.
  • A módosítók között nem talált Deutsch néven jegyzett indítványt, a nagyjelentéshez ebben a témában a szociáldemokrata Jozef Weidenholzer adott be módosító javaslatot, az is szigorított volna a főszövegen.
  • Az Európai Bizottság 2017-es kimutatása szerint az elmúlt években mindenképpen, de a hivatkozott 2017-ben is jóval 30 százalék feletti volt az egyetlen ajánlattal lebonyolított közbeszerzések aránya. Az Európai Bizottság regionális politikával foglalkozó főosztályának összefoglalójából pedig ugyancsak az derül ki, hogy 2016-ban a vonatkozó közbeszerzések száma 36 százalékos; vagyis annyi, amennyi a Sargentini-jelentésben szerepel.
  • Januárban az EP költségvetési bizottságának ülésén ugyancsak szóba került az egyetlen ajánlattevős közbeszerzések aránya. Maga Deutsch Tamás ekkor azzal érvelt, hogy a 36 százalékos arányra ugyan nem lehet büszke Magyarország, de szerinte nem olyan kiugróan rossz eredmény, mert Lengyelországban és Cipruson ennél is magasabb.

Kép: Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője a Mi lesz veled, Európa? címmel a Liberális Magyarországért Alapítvány (Alma) által rendezett tanácskozáson Budapesten, a City Centerben 2016. február 26-án. MTI Fotó: Kovács Attila

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LOS ANGELES, CA - JANUARY 15: Kayla Kohn, right, a 12 grade english teacher at The Accelerated Schools, a community of public charter schools in South Los Angeles joins fellow teachers as they picket outside the school on second day of the Los Angeles school teachers strike on January 15, 2019 in Los Angeles, California. (Photo by Al Seib / Los Angeles Times via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.