Belföld

Ujhelyi: Deutsch Tamás lebuktatta saját magát

A Fidesz politikusa a Sargentini-jelentést kritizálta, de kiderült, hogy épp ő követett el komoly tárgyi tévedéseket.

Az ATV Egyenes Beszéd Kontra című műsorában többek között a Sargentini-jelentésről faggatták Deutsch Tamást. A fideszes politikus azzal érvelt, hogy az elmarasztaló összegzésben tárgyi tévedések vannak, például a jelentés szerint 2017-ben az egyetlen ajánlattal lebonyolított közbeszerzések aránya 36 százalék, holott a valós szám 25 százalék, ezért megpróbált módosító indítványt is beadni ezzel kapcsolatban, eredménytelenül.

Ujhelyi Isván, szocialista EP-képviselő Facebook-posztjában arról ír, hogy Deutsch „talán csak rosszul bontotta ki az igazság részleteit”, de pontatlan adatokra lett figyelmes az interjúban. Szerinte:

  • a Sargentini-jelentés főszövegében, de az EP költségvetési ellenőrző bizottságának (ebben tag Deutsch Tamás) becsatolt különvéleményében is 2016-os adatokról van szó, nem pedig 2017-esekről.
  • A módosítók között nem talált Deutsch néven jegyzett indítványt, a nagyjelentéshez ebben a témában a szociáldemokrata Jozef Weidenholzer adott be módosító javaslatot, az is szigorított volna a főszövegen.
  • Az Európai Bizottság 2017-es kimutatása szerint az elmúlt években mindenképpen, de a hivatkozott 2017-ben is jóval 30 százalék feletti volt az egyetlen ajánlattal lebonyolított közbeszerzések aránya. Az Európai Bizottság regionális politikával foglalkozó főosztályának összefoglalójából pedig ugyancsak az derül ki, hogy 2016-ban a vonatkozó közbeszerzések száma 36 százalékos; vagyis annyi, amennyi a Sargentini-jelentésben szerepel.
  • Januárban az EP költségvetési bizottságának ülésén ugyancsak szóba került az egyetlen ajánlattevős közbeszerzések aránya. Maga Deutsch Tamás ekkor azzal érvelt, hogy a 36 százalékos arányra ugyan nem lehet büszke Magyarország, de szerinte nem olyan kiugróan rossz eredmény, mert Lengyelországban és Cipruson ennél is magasabb.

Kép: Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője a Mi lesz veled, Európa? címmel a Liberális Magyarországért Alapítvány (Alma) által rendezett tanácskozáson Budapesten, a City Centerben 2016. február 26-án. MTI Fotó: Kovács Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik