Belföld

A CEU rektora a Guardianben: Függőben van Európa jövője

Jövő kedden tárgyalja az Európai Parlament a Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő Magyarország helyzetéről készített jelentését. A Sargentini-jelentés szerint Magyarországon fennáll a veszélye az európai értékek súlyos és módszeres megsértésének. A vitában Orbán Viktor is felszólal majd.

Ennek apropóján nyilatkozott a CEU rektora a Guardian brit mértékadó napilapnak. Michael Ignatieff azt mondta, Európa jövője függőben van, a konzervatív EP-képviselők jövő heti döntése és a Közép-európai Egyetem sorsa árulkodó lesz.

Ez nem egy absztrakt kérdés. A CEU ennek a vitának a kellős közepén helyezkedik el, mert az az álláspont, amit valaki felvesz a CEU-ügyben, azt képviseli a demokráciát érintő kérdésekben is

– véli a rektor.

Az egykori liberális politikus szerint mindig is voltak olyan európai konzervatívok, akiknek tetszett Orbán véleménye a migrációról. Szerinte most az a kérdés, hogy az európai konzervatív politikusok egyetértenek-e azzal, amit Orbán mond a demokráciáról, az akadémiai szabadságról és a szabad sajtóról.

Kiemelt kép:  24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik