Belföld

Kövér László nem a 7-es cikkelytől, hanem Európa hülyéitől tart

„A hülyét a templomban is megverik.”

A Hír TV-be visszatérő Kövér László szerint évtizedek berögzült egyenlőtlenségeit lehet megbontani a következő időben a gazdasági kapcsolatokban csakúgy, mint a kultúra és tudomány frontjain. A Sargentini-jelentés és az Európai Parlament kedden esedékes újabb eljárása a házelnöknek a Drágán add az életed! film folytatásait idézi.

Lehet, az első rész izgalmas volt még, úgy tűnt van tétje, de a negyedik résznél már a promóciónál unja az ember.

Az EU a korábban magának megfogalmazott céljaiból – gazdasági fellendülés, politikai előretörés – semmit nem tudott elérni, gazdasági, politikai hátránya Ázsiával és Amerikával nem csökkent, hanem nőtt. Magyarország folyamatos vegzálása pótcselekvés, hisz

minden céljától távolabb került Európa a kétezres évekhez képest.

A migránsválság is ezért alakulhatott ki, Magyarország szerepe pedig felértékelődik, hisz egy ilyen helyzetben döntéseink egész Európa jövőjét befolyásolják.

Európa sírásóiról

Senki se gondolja, hogy a hetes cikkelyből bármi is lesz, talán még beterjesztői sem

– tette hozzá. Kövér László fő szomorúsága, hogy minden újabb epizód igazolja, az európai elit mennyire inkompetens, mennyire nem képes a helyzetet kezelni.

Ennyire hülyék nem lehetnek, hogy az »elit« szembe megy saját céljaival, mellyel az Európai Unió sírját ássák.

Szerinte nincs jövője annak a közösségnek, amely képtelen megválaszolni, ki is valójában.

Cinkosokról, tettestársakról

A Sargentini-jelentésre adott magyar reakciók kapcsán Kövér László reményét fejezte ki, hogy talán elmozdulás lesz a korábbi helyzethez képest az ellenzék részéről. Mint mondta: a harmadik vereség után már megjelent az önkritika, hogy nem lehet a néppel szemben politizálni.

Ennek ellenére úgy vélte, „még csak nem is süketek párbeszéde folyik”, egyszerűen mást értenek fogalmak alatt a vitázók. Ebben „cinkosok és tettestársak” az EU szervei, azok is iktatják a hasonló válaszleveleket, „ennyiben maradunk és nem történik semmi”, de májusban ezek további sorsáról is a döntenek a választók.

Fasiszták, antifasiszták, türkök

A „Macron verbuválta Benelux Antifasiszta Fronttal” kapcsolatban feltett kérdésre Kövér László megjegyezte: a résztvevő országok gazdasági teljesítménye egyenként is felülmúlja Magyarországét, de nincs ok aggodalomra, látható, Franciaországban és Hollandiában is elegük van az embereknek ebből a politikából.

Chemnitz kapcsán emlékeztetett, a békés polgárok lenácizása Gerő Ernő ’56-os viselkedését idézheti sokakban. Orbán Viktor kijelentéséről a türk–magyar rokonságról azt mondta, a tömegekben van igény másfajta múltértelmezésre, az identitás más rétegeinek feltárására, de gazdasági érdekünk is a közép-ázsiai térség felfedezése.

A kultúrharc jó

A házelnök a Magyar Idők cikksorozatáról azt mondta, nevetséges hogy egyesek azt hiszik, maga Orbán Viktor rendeli telefonon, vagy írja a cikkeket. Ő örül, hogy „kiborult a tejföl”. Ez nem csak arról szól, hogy a „dicső nemzeti keresztény tábor áll harcban a világrontó liberálisokkal”, hanem talán sikerül tisztázni pár dolgot saját táborukon belül is.

Nem tartja egészségesnek, hogy jobboldali szereplők „fél szemmel balra sandítanak”, mert félnek elszakadni attól a tábortól, amely megítélésétől egzisztenciálisan függnek.

Hogy lehet az, hogy az állítólagos cenzúra és a diktatúra nekünk fáj? Csináljunk rendet!

Kövér László szerint a vita jól halad, bár néhol kicsap a medréből.

A hülyét a templomban is megverik. Ne legyünk mamlaszok! Le kell számolni azzal a berögzült legendával, miszerint a jobboldalon nincsenek nagy művészek.

Kövér László ezt azzal magyarázta, hogy a hosszú évtizedek alatt kiépült liberális véleményelit a jobboldali művészeket mindig egy szinttel lejjebb, a sajátjait eggyel feljebb értékeli. Ezt kell megszüntetni, ne származhasson egzisztenciális hátrány a jobboldaliságból még úgy is, hogy ők vannak kormányon.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik