Belföld

Szexre kényszerítették a börtönben a szigetszentmiklósi anyát

Szexre kényszerítették a szombathelyi börtönben a 13 éves fegyházbüntetését töltő H. Andreát – tudta meg a 24.hu. Az ő személye azért különösen érdekes, mert hozzá fűződik az elmúlt évtized egyik leggyomorforgatóbb  bűnügye. A vád szerint patkánnyal, fekáliából készült „kókuszgolyóval” és bogarakkal etette társával, K. Rudolffal a gyerekeit, akiket rendszeresen meg is vertek.

Andreát nemrég áttették egy másik zárkába. Elmesélte, hogy két héttel ezelőtt az egyik zárkatársa arra kényszerítette, hogy kézzel elégítse ki. Félt, hogy valami baja esik, ezért engedelmeskedett. Később  jelezte az esetet a börtönőröknek, akik azonnal áttették egy másik zárkába. Szexuális kényszerítés miatt feljelentést tett. Már kihallgatták őt és a zárkatársait is

– mondta megkeresésünkre a börtönben ülő asszony párja, Endre, aki továbbra is kitart a nő mellett.

A szombathelyi börtön épülete.
Fotó: H. Szabó Sándor / MTI

Megkerestük a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát is, hogy többet megtudjunk az esettel kapcsolatban, és hogy mit tesznek akkor, ha ilyesmit tapasztalnak, az alábbi választ küldték:

A büntetés-végrehajtás szervezeténél keletkezett, bármely fogvatartottal kapcsolatba hozható valamennyi adat, információ bűnügyi személyes adat, így a hatályos jogi szabályozás nem ad lehetőséget válaszadásra. Általánosságban azonban annyi elmondható, hogy az alapvető szakmai feladatok ellátása mellett a büntetés-végrehajtás kiemelt figyelmet fordít a fogvatartottak egymás sérelmére elkövetett cselekményeivel összefüggő megelőző-feltáró jellegű tevékenységére. A több ember együttes elhelyezését biztosító intézetekhez, intézményekhez hasonlóan a büntetés-végrehajtási intézetekben is előfordulhatnak atrocitások. A börtönökben rendszeresen foglalkozik reintegrációs tiszt, pszichológus és lelkész is a fogvatartottakkal, valamint a munkáltatás, oktatás és a különféle közösségi programok is alkalmat adnak a feszültség oldására. Amennyiben a fogvatartottak egymás sérelmére elkövetett bántalmazásáról a személyi állomány tagjai tudomást szereznek, arról azonnal jelentést tesznek elöljáróik irányába, majd meghatározott protokoll alapján jár el az intézet. A tudomásunkra jutott, feltárt eseteket minden esetben fegyelmi-, illetve – ha a körülmények és a tények azt indokolják – büntetőeljárások követik

– mondta Makula György, a BVOP kommunikációs vezetője.

A vád szerint H. Andrea és akkori társa nem csak bogarakkal és patkányokkal etette a gyerekeket, de szexuálisan is bántalmazta őket, a felállított szakértői csoport viszont ezt kizárta. Az ítélőtábla végül 13 év fegyházra ítélte H. Andreát és K. Rudolfot is. A nő jelenleg a szombathelyi börtönben egy ötfős cellában raboskodik.

Kiemelt kép: Marjai János / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik