Belföld
Brüsszel, 2017. december 7.
Az Európai Parlament (EP) által közreadott képen Judith Sargentini, az Európai Parlament zöld párti frakciójának holland képviselõje, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelõs államtitkára (b-j) részt vesz az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottságának (LIBE) a jogállamiság magyarországi helyzetérõl tartott meghallgatásán Brüsszelben 2017. december 7-én. (MTI/Európai Parlament/Dominique Hommel)

Sargentini a Fidesz módosító javaslatait is beépítette a jelentésébe

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 09. 06. 07:25

A tizenkét pontból csak egy foglalkozik a migrációval, így a magyar kormány által erőltetett, menekültválságról szóló vita a többi megállapítást igyekszik eltakarni – véli a holland képviselő.
Korábban a témában:

Judith Sargentini szerint az általa készített jelentés a magyar polgárok jogait védi, hogy sokszínű demokráciában éljenek, amelyben tisztességes igazságszolgáltatás ítélkezik felettük, a tájékoztatás teljes körű, szabadon gyakorolhatják vallásukat és nem korlátozzák gyülekezési jogukat. A holland zöldpárti képviselő annak kapcsán adott interjút a hvg.hu-nak, hogy jövő héten tartják a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló különjelentést az Európai Parlamentben.

Miközben a magyar kormány azt hangoztatja, hogy a jelentést a bosszú motiválja, Sargentini azt mondta: szándékosan a magyarországi választások után nyújtotta be a jelentést, hogy véletlenül se befolyásolja a magyar polgárok döntését, ehhez vissza kellett tartania a kész szöveget. Arra a felvetésre, hogy a magyarok újraválasztották a Fideszt, azt mondta, a parlamenti többség nem egyenértékű a demokráciával, „a győztes mindent visz” elv nem működik a jogállamban.

Az európai családban bizonyos értékekhez tartjuk magunkat

– jelentette ki. Tudatosan nem emel ki olyan dolgot, ami különösen megdöbbentette, az ugyanis arra adna lehetőséget, hogy az említett területen való beavatkozással úgy tegyen a magyar kormány, mintha mindent jóvá tudna tenni.

A mostani jelentéssel azt követeljük, hogy a tagállamok tegyenek valamit, és ne nézzenek félre, ahogy eddig, miközben a család egyik tagja alapvető jogokat von meg az állampolgáraitól

– mondta Sargentini. Elárulta: a döntések társadalmi hatásait is vizsgálta. Példaként említette a bírók nyugdíjkorhatárának leszállítását – vissza lehet emelni ugyan a korhatárt egy hosszú jogi vita végén, de a kár fennmarad, amennyiben az időközben nyugdíjazott bírókat nem veszik vissza. A pártokra a kampány alatt kirótt, ellehetetlenítő bírságokat is vissza lehet vonni a választás után, de a pártok versengésébe való beavatkozást ez nem teszi meg nem történtté.

Ha a magyar kormány lép kettőt előre, majd az Európai Unió Bírósága luxemburgi döntésének hatására egy lépést hátralép, az eredeti állapotot ezzel még nem állította helyre

– vélekedett a jelentéstevő. Mint mondta, a jelentés csapatmunka, amelynek megállapításait néppárti képviselők szavazatával, kétharmados arányban fogadta el az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága. Számos néppárti módosító javaslatot is beépített, köztük a Fideszét is. „Nekik nem ez volt a céljuk a módosítókkal, mégis átvettem egy részüket” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy nem késett-e el a jelentés, mivel számos 2014 előtt elfogadott törvényt is kritizál, azóta pedig kétszer nyert választást a Fidesz, Sargentini azt mondta, évek óta kérték az Európai Bizottságot és a Tanácsot, hogy lépjen fel az ügyben. Furcsának tartja, hogy a Bizottság képes volt eljárást indítani Lengyelország ellen, de Magyarországgal szemben nem – erre nem lát más magyarázatot, minthogy a Fideszt a néppárti tagság védte meg.

A jelentés tizenkét pontjából egyébként csak egyetlen foglalkozik a migrációval, a magyar kormány által erőltetett, menekültválságról szóló vita szándékosan hivatott kitakarni mindazt, amiről a Sargentini-jelentés szól – vélekedett a holland képviselő. (Fotó: MTI/Európai Parlament/Dominique Hommel)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.