Belföld

Meghalt Bethlen István

Az MDF egykori országgyűlési képviselője 72 éves korában hunyt el.

Bethlen István 1946. június 19-én született Kolozsváron Bethlen László jogász, országgyűlési képviselő és Teleki Katalin gyermekeként. Bethlen István egykori magyar miniszterelnök egyik leszármazottja volt.

Bethlen Istvánról a Magyar Páneurópa Unió Egyesület, amelynek elnöke volt, azt írta: pályafutása – a történelmi Bethlen család tagjaként – Magyarországtól Ausztriáig, Németországig és az Egyesült Államokig ívelt.

1963-ban Nyugat-Európába ment, egyetemi tanulmányait Innsbruckban, Münchenben és Bécsben végezte, ahol közgazdasági, filozófiai és államtudományból szerzett diplomát.

A német gazdasági- és bankéletben töltött be vezető állásokat, és egyetemen tanított és volt a bajor CSU választási szakértője is. Több éven át az Egyesült Államokban élt.

1990 elején tért vissza Magyarországra. Hazatérése után az MDF-frakció tagjaként parlamenti képviselő, majd különböző cégek vezetőségi tagja, pénzügyi szakértő, politikai kommentátor és publicista volt. A néhai Antall József miniszterelnök pénzügyi tanácsadójaként is tevékenykedett.

1991-ben a Magyar Vállalkozói Kamara társelnöki teendőit is ellátta. 1994 és 2012 között volt a Magyar Páneurópa Unió Egyesület elnöke. Az MPUE elnökeként a Nemzetközi Páneurópa Unió elnökségi tagjává is választották.

Írásait a magyar és a nemzetközi sajtó gyakran közölte. Országjáró körútjain és külföldön számos színvonalas előadást tartott, amelyekkel a NATO-és az EU-csatlakozást jóval megelőzően integrációnkat sikeresen szolgálta – írta az egyesület. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik