Belföld

4325 tanár hiányzik a magyar iskolarendszerből

A gyógypedagógiában a legnagyobb a baj.

Az állami általános iskolákban és gimnáziumokban augusztus végén 4325 betöltetlen álláshely volt — derül ki azokból a Klebelsberg Központnál összesített adatokból, amelyek az Index birtokába kerültek.

Az általános iskolákból 3945 pedagógus hiányzik, a gimnáziumokból 461. Mivel a Klebelsberg Központ fenntartásába tartozó iskolákban összesen 81 621 pedagógus dolgozik, ez alapján a tanárhiány az állami iskolákban összességében 4 százalékos.  Leginkább az iskolákban vagy az iskolákban foglalkoztatott gyógypedagógusok hiányoznak, ezt utazó gyógypedagógusokkal próbálták meg kiküszöbölni, de a Klik statisztikái azt mutatják, hogy az utazó gyógypedagógusi hálózatban is 167 betöltetlen állás van.

A cikk szerint a vidéki tankerületekben a finanszírozott órakeretet nagyjából csak 70 százalékban tudják betölteni, mert eleve nincs elég tanár. Emiatt nem tudnak például külön csoportokat, fakultációkat indítani.

Kazincbarcikán, Kisvárdán, Mezőkövesden és Baján például a finanszírozott órakeret kevesebb mint 70 százalékát tudják betölteni.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik