Belföld

Elképesztő szélhámossággal bántak el egy devizahitelessel, a rendőrség nem nyomoz

Miközben felpörögtek a kilakoltatások országszerte, és az adósmentő intézkedések is elégtelennek bizonyultak, egyre több olyan – a Fidesz-KDNP kormány szerint megmentett – devizahiteles van, aki annyira kétségbeesett, hogy bármi áron szabadulna az adósságspirálból. A reményvesztett adósok pedig a szélhámosok fő célpontjai. Egy a közelmúltban még jó anyagi körülmények közt élő pesterzsébeti családot például fondorlatos jogi trükkel fosztottak meg a házától. A sima beszédű „üzletemberek” azt ígérték, ingatlanukért cserébe megszabadítják őket az adósságuktól. Ennek eredményeként a ház a tulajdonukba került, a devizahitel viszont továbbra is az adósokat terheli, akik ellen folyik a végrehajtás, az egyik adós szüleinek tulajdonában álló ingatlant is elveszíthetik. A rendőrség szerint bár felmerül a csalás gyanúja, mégsem nyomoznak.

Gogolák Józsefné és férje jól menő vállalkozó házaspár volt. Az asszony kifőzdét üzemeltetett, férje prosperáló autószerelő-műhelyt vezetett. A család egy dupla telken álló többgenerációs családi házat épített fel Pesterzsébeten, ebben laktak együtt az asszony szüleivel, illetve gyermekeikkel 1990 óta. A család élete munkáját áldozta a családi házra, amihez – sokakhoz hasonlóan – jelentős kölcsönt is felvettek. A törlesztéssel ugyanakkor sosem akadt gondjuk, a részleteket kitermelték a vállalkozások.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

2008-ban azonban úgy döntöttek, hogy a „kedvező kamatozású, jó feltételek mellett elérhető” devizaalapú hitellel fogják kiváltani a meglévő kölcsönüket. Ezért 45 millió forintot vettek fel, amelynek visszafizetését egy 5 tagú, munkahellyel rendelkező, felnőttekből álló család ki tudta gazdálkodni – legalábbis eleinte.

Az asszony elmondása szerint 320 ezer forintos havi törlesztőrészletet fizettek eleinte, ami nem okozott problémát a családnak.

Az árfolyamváltozások miatt viszont növekedni kezdtek a részletek, ami egyre inkább nyugtalanította őket. A bajokat tetézte, hogy a Gogolák házaspár 2009-ben úgy döntött, elválnak egymástól. A megállapodás szerint az asszony maradt a házban a családdal, volt férje pedig elhagyta az ingatlant. Az asszony és családja az emelkedő részletek ellenére állta a sarat, és fizetett a banknak.

Már 20 millió forintot fizettek vissza, amikor 700 ezer forint fölé emelkedtek a havonta fizetendő részletek. Ezt viszont már nem tudták kitermelni.

Gogolákné többször egyeztetett a bankkal, ám nem sikerült lazítani a feltételeken. Az asszony ügyvédhez is fordult, akinek tanácsára beperelte hitelezőjét. Fontos körülmény, hogy mindezzel párhuzamosan 2013-ban elindult a végrehajtási eljárás a család ellen. Ez pedig a családi házuk mellett érintette az asszony szüleinek dunavecsei házát, valamint minden ingó vagyonukat is.

Furcsa számítás

A család az egykori AXA Banktól vette fel a 45 millió forintos hitelt. A futamidő során Gogolákék 20 millió forintot fizettek vissza. Az AXA Bank közben megszűnt, a pénzintézet jogutódja az OTP Bank lett. A társaság számításai szerint a Gogolák család jelenleg 138 millió forinttal tartozik a pénzintézetnek. Az egyenlegközlő szerint majdnem 64 millió forint tőke, majdnem 70 millió forint késedelmi kamat és némi apró képezi az adósságot.

A család a végrehajtás megszüntetésére irányuló pert kezdeményezett, és a XX., XXI. és XXIII. kerületi bíróság nekik adott igazat. A végrehajtást 2017-ben megszüntették. De ez még nem minden, a bíróság azt is megállapította, hogy a bank hitelszerződése érvénytelen. Habár ekkor Gogolákék pillanatnyilag fellélegezhettek, nyugalmuk nem tartott sokáig.

A bank ugyanis fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen a Főváros Törvényszéken, amely már a pénzintézet javára döntött. Az idén januárban kihirdetett jogerős ítélet szerint a szerződés érvényes, a bank jogosan követel. Miközben az asszony a Kúriához fordult felülvizsgálatot kérve az ügyében, a pereskedés során másképp is megpróbált megszabadulni az adósságspiráltól.

Gogolák Józsefné és családja még súlyosabb kálváriája 2015-ben kezdődött.

Ekkor ismerősökön keresztül az asszony megismerkedett olyan „üzletemberekkel”, akik azt állították, hogy bedőlt hitelekkel foglalkoznak. A szorult helyzetbe került asszony érdeklődését felkeltette a magabiztos fellépéssel bemutatkozó férfiak tájékozottsága. Többszöri találkozás után megígérték, hogy segítenek neki. Felajánlották, hogy megvásárolják tőle az ingatlant, banki kapcsolataikon keresztül pedig kivásárolják a bank követelését.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Egyben azt is állították, hogy az ügylet végén megszűnik a végrehajtási eljárás velük szemben, és megtarthatják a szülők dunavecsei házát is.

Az asszony nem teketóriázott, elfogadta az ajánlatot, és hagyta, hogy mindent az „üzletemberek” intézzenek, akik azt mondták, tárgyalnak a bankkal, továbbá az ügyvédi dokumentumokat is elrendezik. Gogolákné állítása szerint nem kételkedett, profinak tűnt az eljárás.

Az asszony csak azért, hogy megszabaduljon az adósságtól, 2015-ben adásvételi szerződéssel mindössze 4 millió forintért értékesítette a mára legalább 60 millió forintot érő családi házat az egyik „üzletember” tulajdonában álló cégnek. A jogi trükk ekkor következett.

A mára felfüggesztett adószámú, végrehajtás alatt álló társaság ugyanis úgy vásárolta meg az ingatlant, hogy a szerződés szerint csupán „tudomással bírt” a házat terhelő hitelről. Ám a megállapodás egyáltalán nem tartalmazta, hogy átvállalnák a hitelt Gogolákéktól.

A család abban a hitben távozott a házból, hogy a probléma megoldódott, az adósság nem terheli őket tovább. Csakhogy hamar kiderült, átverték őket. Az ingatlan a cég tulajdonába került, de a végrehajtás továbbra is zajlott ellenük. Később pedig az is kiderült, hogy a bankkal senki sem egyeztetett, sőt a bank hozzájárulása nélkül cserélt gazdát az ingatlan. Mire azonban Gogolákék rádöbbentek, hogy mi történt, már nem tudtak mit csinálni.

Bár próbálták meggyőzni a házuk új tulajdonosát, hogy csináljanak vissza mindent, a társaság vezetője elzárkózott előlük. Ráadásul kiderült, hogy nem más költözött be a pesterzsébeti házba, mint a cég tulajdonos-ügyvezetője.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Nem volt mit tenniük, Gogolákék a rendőrséghez fordultak, ám hiába tettek több feljelentést is, a rendőrség minden esetben elutasította őket. Figyelemre méltó, hogy annak ellenére sem történt érdemi eljárás az ügyükben, hogy a XI. Kerületi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya azt közölte:

Hatóságunk megállapította, hogy az elkövető magatartása az ingatlan piaci ár alatt alatti megszerzésére irányult, a sértettet megtévesztette, így csalás bűncselekmény gyanúja miatt a nyomozásnak a BRFK XX. és XXII. kerületi Rendőrkapitánysághoz történő áttételéről határozott.

Ahol később szélsebesen megszüntették a nyomozást.

Természetesen a 24.hu megkereste a pesterzsébeti házban három éve lakó új tulajdonost is. Főként arról érdeklődtünk nála, hogy nem érzi-e úgy, hogy csúnyán átvert és tönkretett egy amúgy is nehéz helyzetben lévő, ám jóhiszemű családot. Továbbá azt is megkérdeztük:

mennyire tartja életszerűnek, hogy egy család bagóért eladja és kiköltözik a méregdrága ingatlanjából, miközben az adósság a nyakán marad?

A férfi készségesen és udvariasan fogadta megkeresésünket és azt állította, minden törvényes volt. Egyben találkozót és válaszokat ígért kérdéseinkre. Ám hiába a megbeszélt találkozó, a férfit többé nem tudtuk elérni.

Felkerestük a szóban forgó ingatlant is, amelynek ablakain minden redőny le volt engedve, ugyanakkor valaki a házban tartózkodott, ugyanis csengetésünk után résnyire felhúzták az egyik redőnyt. Továbbá a férfi autója is a ház előtt állt, ám hiába kerestük telefonon, nem jött ki a ház elé.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás      

Ajánlott videó

Olvasói sztorik