Belföld

Álmagánnyomozó csalt ki több mint 30 milliót

Szegeden indult ellene eljárás.

Magát magánnyomozónak kiadva csalt ki négy év alatt több mint 30 millió forintot eltűnt hozzátartozójukat kereső sértettektől egy szegedi férfi. Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője közölte, a férfi ellen jelentős kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett csalás miatt indult eljárás.

A sértettek hozzátartozója évekkel ezelőtt Ausztriában dolgozott, majd 2013 szeptemberében eltűnt. Azóta semmit nem tudnak róla, noha osztrák rendőrök, alpinisták és önkéntesek is keresték. A rokonok magánnyomozókat béreltek fel, de ez sem hozott  eredményt, majd megismerkedtek 2014 tavaszán a szegedi férfival.

A gyanúsított – bár nem volt megfelelő képesítése – magát magánnyomozónak adta ki. Azt ígérte, nyomozni fog, bár tudta, érdemi munkát nem végez majd. Négy éven át, idén májusig a sértetteknek valótlan nyomozati cselekményekről számolt be, beszélt rokonuk esetleges hollétéről is. Előbb azt állította, hogy  Olaszországba vitték, majd azt, hogy Romániából váltságdíjat követelnek érte.

A gyanúsított az eltűnt személy édesanyjától és testvérétől több részletben összesen 31 millió forintot kapott az el nem végzett munkája fejében és állítólagos költségeire. A Szegedi Járásbíróság elrendelte a korábban többször is elítélt férfi letartóztatását, de a végzés nem jogerős. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik