Belföld

Szimat nyomozók akcióban: vizsgálja az ügyészség a hatvani bűz okait

Horváth Csaba László
Horváth Csaba László

újságíró. 2018. 08. 31. 09:24

Nyomozást rendelt el az ügyészség a Hatvanhoz közeli bűzös iszapszennyezés miatt.

A Hatvani Járási Ügyészség közleménye szerint környezetkárosítás bűntette miatt rendeltek el nyomozást Heves megyében, Hatvan és Lőrinci városok határán, egy hulladéklerakó közelében tapasztalt egyre növekvő talajszennyezés miatt.

A büntető eljárást a Heves Megyei Főügyészség Közjogi Szakága kezdeményezte, miután hivatalból eljárva, soron kívül bekérte és tanulmányozta az illetékes környezetvédelmi hatóság által augusztus 28-án a helyszínen lefolytatott hatósági ellenőrzésről készült jegyzőkönyvet.

Ennek tartalma szerint a Hatvan és Lőrinci települések közigazgatási határán lévő, jelenleg hulladéklerakóként üzemelő pernyehányó déli oldalán nagy mennyiségű, részben iszapos, részben folyékony – a szaga alapján szénhidrogén jellegű – anyag terült szét.

Bűzös massza csapott ki a bűzgyanús hatvani cég telepéről
A Hunviron Kft. folyamatosan tagadta, hogy a telephelyéről ered a várost és környékét elárasztó büdösség.

A mocsaras, nádas területen lévő fák az ismeretlen anyag által érintett területen pusztulni kezdtek. A szennyezés közelében működő hulladéklerakó területén, a terjedő anyaghoz legközelebb szennyvíziszap tároló, illetve három lezárt olajos tároló medence található, melyek erodált rézsűin az ellenőrzéskor nem észlelték szivárgás, vagy túlbukás nyomait.

Mint írták, a környezetkárosítás bűntettét a Büntető Törvénykönyv szerint az követi el, aki a földet, a levegőt, a vizet, az élővilágot, valamint azok összetevőit jelentős mértékű szennyezéssel vagy más módon veszélyezteti, illetve olyan mértékben károsítja, hogy annak természetes vagy korábbi állapota egyáltalán nem, vagy csak beavatkozással állítható helyre.

A bűncselekmény büntetési tétele – az egyes elkövetési magatartásokhoz igazodóan – legalább három évig, de legfeljebb nyolc évig terjedő szabadságvesztés. A Hatvani Járási Ügyészség a nyomozás lefolytatásával a Hatvani Rendőrkapitányságot bízta meg.

Kiemelt kép: hatvanihirlap.hu

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. november 18.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Nikola Gruevszkit, Macedónia korábbi miniszterelnökét a Parlament Nándorfehérvári termében 2016. november 18-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.