Belföld

Nem bízták másra a piszkos munkát a baracskai rabok

Baracskai rabok újítják fel a Szent János Kórház Gyermek és Ifjúságpszichiátriai Rehabilitációs Osztályán a foglalkoztató helyiségeket. A fogvatartottak a fegyőr jelenlétében már augusztus eleje óta dolgoznak a kórházban, ahol vízvezeték-szerelési munkákat végeznek, kicserélik a nyílászárókat is, emellett burkolnak, festenek. Az úgynevezett jóvátételi munkáról annyit érdemes tudni, hogy a résztvevők „szabadidejükben”, díjazás nélkül, önkéntesen vesznek részt benne.

A BVOP tájékoztatása szerint a rabok azért vállalják szívesen a munkát, mert ez  segít nekik abban, hogy a társadalom hasznos tagjának érezzék magukat. Azaz csökkenti a bűncselekményük miatt  érzett szégyenérzetet, bűntudatot, nem utolsósorban pedig változatosságot hoz a bezárva töltött mindennapjaikba.

Egyébként valamennyi börtönben működnek jóvátételi programok, nagyon sokan keresik meg az intézeteket, de az intézetek is ajánlják segítségüket, ahol tudják: leginkább óvodák, játszóterek, gyermekotthonok, iskolák felújításában vesznek részt a rabok, de több kórházban is jártak már az elítéltek, ahol kórtermeket, műtőket festettek ki, újítottak fel.

Ezekre a munkákra mindig túljelentkezés van, de csak az vehet részt benne, akinek a személye nem jelent kockázatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik