Belföld

Országos vastagbélrákszűrést akar Kásler, de nincs elég eszköz és szakember

400 ezer új pácienst kellene megvizsgálni a teljes populáció székletvérszűrése után.

Bizonytalan, hogy milyen lendülettel startolhat a Kásler Miklós által a múlt héten bejelentett országis vastagbélrákszűrő program. Szakemberek szerint hiába készülnek erre két évtizede, továbbra is tisztázatlanok a részletek — írta meg a Népszava keddi számában.

Bene László, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság jövőbeni elnöke a lapnak elmondta: örül, hogy végre elkezdődik ez a régóta várt program, de aggódik, hogy az állami kapacitás nem lesz elegendő a műszeres vizsgálatokhoz. Most is feszített tempóban dolgoznak: ha nem sürgősséggel kérik a vizsgálatot, akkor országrésztől függően három héttől akár három hónapot is kell várakozni egy-egy betegnek.

Most évente 100 ezer kolonoszkópos szűrést végeznek, ha elindul az országos program, várhatóan 400 ezer új pácienst kell megvizsgálni a teljes populáció székletvérszűrése után. Ehhez a mostaninál több szakemberre lenne szükség. bene László szerint egy betegre legalább 45-60 percet kell szánni, tehát egy műszak alatt 6-8 vizsgálatot nem lehet megcsinálni. A plusz szűréseket munkaidőn túl kellene elvégezni, azonban az ezzel foglalkozó szakemberek többségének van magánrendelése is, így valószínűleg nem tudnának pluszfeladatokat vállalni.

Kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik