Belföld

Terrorista csoport támogatásával vádol a főügyészség egy kurd házaspárt

A Csongrád Megyei Főügyészség vádat emelt azzal a kurd nemzetiségű férfival és nővel szemben, akik a Kurd Munkáspárt tagjaként segítettek harcoló csapatokat 2010. és 2015. között. A vádirat szerint a török állampolgárságú, de kurd nemzetiségű férfi 2009-ben, míg az iráni állampolgárságú, de kurd nemzetiségű nő 2010-ben csatlakozott a Kurd Munkáspárthoz.

Irakban mind a ketten katonai kiképzésben részesültek, majd fegyveres szolgálatot teljesítettek a párt kötelékében, a harcokban azonban nem vettek részt. Az volt a feladatuk, hogy a Törökországban harcoló, és a harcokból visszatérő egységeknek  ruhát és élelmiszert szállítsanak. A vádlottakat 2014-ben áthelyezték Szíriába, ahol Kobani környékén egy laktanyában szolgáltak, és logisztikai feladatokat teljesítettek a Kurd Munkáspárt szíriai szervezete, az YPG, vagyis a Kurd Népvédelmi Egységek kötelékében. A vádlottak feladata továbbra is a kurd egységek ruhával és élelemmel történő ellátása volt.

A vádlottak között érzelmi viszony alakult ki a szíriai szolgálat során, majd 2015. augusztusában elhatározták, hogy nem szolgálnak tovább és Irakba szöktek. Házasságkötésüket követően, 2016-ban embercsempészek segítségével Európába indultak, majd több országon keresztüljutva 2017. december 6. napján, a tompai tranzitzónába belépve menedékjogi kérelmet terjesztettek elő. A menekültügyi hatóságok a menekültkénti, oltalmazottkénti kérelmüket elutasították.

A Kurd Munkáspárt negyven éve fegyveres harcot vív Törökország ellen a kurdok önrendelkezésének elismerése érdekében. Az Európai Unió Tanácsának rendelkezései, és az ehhez kapcsolódó egyezmények szerint a Kurd Munkáspárt terrorista szervezetnek minősül. A vádirat szerint a vádlottak azzal, hogy 2009 és 2015 között terrorista szervezetnek minősülő szervezet tagjai voltak, és logisztikai, ellátói, kísérői, szállítói tevékenységgel támogatták, elkövették a terrorista csoport tevékenységének egyéb módon történő támogatásával elkövetett terrorizmus finanszírozása bűntettét.

A vádemeléskor letartóztatásban levő vádlottak bűnösségének kérdésében a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik