Belföld

Vállalkozó lesz Rezesová a szabadulása után

Kedd délelőtt kiengedték a börtönből Eva Rezesovát, aki 2012-ben ittasan az M3-ason nagy sebességgel belehajtott egy Fiat Puntóba, amelyben két középkorú házaspár ült. A balesetben mind a négyen meghaltak. A kassai milliomos nőt az édesanyja, és a kisebbik lánya, Ella várta a Nagy Ignác utcai börtön kapujában a szabadulásakor. A 24.hu megtudta, mihez kezd a civil életben Rezesová.

Rezesovát kilenc évre ítélték el, de a jó magaviselete miatt a büntetése kétharmadának letöltése után kedd reggel feltételesen szabadlábra helyezték. A mostani döntésbe belejátszik, hogy a szlovák nő közel tíz jutalmat kapott a rácsok mögött, és mindvégig betartotta a szigorú szabályokat. Többek közt ennek köszönheti, hogy 2015 szeptemberében áttették fogház fokozatba, ami lényegesen több kedvezménnyel jár. Ennek köszönhetően az utóbbi időben már töbször is hazamehetett.

Kiengedték a börtönből Eva Rezesovát – fotók
A szlovák nő 2012-ben terepjárójával négy embert ölt meg az M3-as autópályán. Hat évet volt börtönben.

Rezesová a jó magaviseletének köszönhetően egy ideig a börtön varrodájában dolgozott. A szabadulása előtti hónapokban viszont egy négyfős cellában helyezték el. Kedd hajnalban több szabaduló társával együtt hozták át a Nagy Ignác utcai börtönbe a Gyorskocsiból, ahol az úgynevezett “szabaduló zárkában” egyedül tölthette az utolsó éjszakát.

Ennek a helyiségnek a berendezése már sokkal otthonosabb, mint a zárkák berendezése. Saját ruházatába öltözhet, azonban még ekkor is természetesen a fogvatartottakat megillető jogok és kötelességek szerint telik a napja. Ugyanazt az ellátást kapja, mint a többi elítélt, fürdési lehetősége és a szabad levegőn tartózkodási lehetősége is adott

– nyilatkozta ezzel kapcsolatban lapunknak Makula György, a BVOP kommunikációs vezetője.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Vállalkozó lesz

A kétgyermekes családanyát édesanyja és a kisebbik lánya, Ella várta egy lesötétített üvegű fehér terepjáróban a börtön előtt. Fél kilenc előtt pár perccel kiszálltak a kocsiból, és odamentek a börtön kapujához, de ekkor még nem engedték ki a családtagjukat, pár perc múlva mind a ketten visszaültek a kocsiba. Fél órával később megismétlődött a jelenet. Nyilatkozni egyikük sem akart.

Fél tíz után egy perccel kinyílt a börtön kapuja és kilépett rajta Rezesová. A kassai milliomos nő egy kék nadrágban és ingben

egyből a lánya és az édesanyja nyakába borult.

Kérdeztük, hogy mihez szeretne kezdeni a civil életben, de nem nyilatkozott.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Egy családhoz közel álló hiteles forrásból azonban megtudtuk, hogyan élte meg az utolsó órákat  a rácsok mögött Rezesová, és azt, hogy mihez kezd majd a civil életben.

Eva teljesen euforikus hangulatban volt már az utolsó egy-két napban. Alig várta már, hogy kiengedjék, és a családjával legyen. De a lányai is tiszta lázban voltak, hogy az anyukájuk mikor jön már haza. Eva az elmúlt hat évben csak az édesanyjára, a lányaira és a testvérére, Júliusra számíthatott. Végig rendszeresen látogatták a börtönben. Eva egy percig sem marad Magyarországon, még a mai nap hazautazik Szlovákiába. Az édesanyjával és a két lányával, Alexandrával és Ellával fog majd együtt lakni Kassán. Az első egy két hét hónapban csak a kisebbik lányának, Ellának a beiskoláztatásával akar foglalkozni. Ezt követően pedig vállalkozásba kezd. Több elképzelése is van arról, hogy milyen vállalkozást szeretne csinálni majd.

De milyen szabályok vonatkoznak majd Rezesovára a feltételes szabadlábra helyezése alatt?

Ha az Európai Unió tagállamának állampolgára magyar büntetés-végrehajtási intézetből úgy szabadul feltételesen, hogy a büntetés-végrehajtási bíró elrendeli a pártfogó felügyeletét, akkor a szabaduló kérelmére lehetőség van ügyének saját hazájába történő áttételére. Az Európai Unió tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló 2012. évi CLXXX. törvény IX. fejezete szerint külföldi állampolgár esetén a büntetés-végrehajtási pártfogó felügyelő a pártfogó felügyeletet elrendelő büntetés-végrehajtási bírót keresi meg, hogy az ügyet küldje meg a tartózkodási hely szerint illetékes tagállam hatáskörrel rendelkező hatóságának. Amennyiben úgy szabadul valaki feltételesen, hogy az eljáró bíró nem rendeli el a pártfogó felügyeletét, akkor a lakcímében történt változást kell a változás bekövetkezésétől számított három munkanapon belül bejelenteni a büntetés-végrehajtási bírónak

– tette hozzá Makula György.

Makula György – Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Úgy tudjuk, hogy Rezesová esetében a bíró nem rendelte el pártfogó felügyeletét. Ennek pedig leginkább a távolság az oka.

Nem ez volt az első balesete

Rezesová kiengedésekor nemcsak a magyar sajtó, de a szlovák média is szép számmal képviselte magát. Már korábban is rendszeresen cikkezett ugyanis a családról az ottani sajtó. Ennek leginkább  az az oka, hogy ő, valamint a bátyja, Július is a dúsgazdag Alexander Rezeš gyermeke. A másfél évtizede szívnagyobbodásban elhunyt Alexander annak idején Szlovákia második leggazdagabb embere volt, a gyermekei pedig folyamatosan szolgáltattak valami olyan témát, amin a helyi sajtó el tudott csámcsogni egy kicsit. Három korábbi közúti baleset is a családhoz köthető.

Éva Rezesovának sem ez volt az egyetlen balesete. 2000-ben a Mercedesével rohant bele egy Skodába. A sofőr nem sérült meg, és akkor a milliomos nő vérében sem találtak alkoholt.

A következő balesetnek Július Rezeš vállalkozó volt felesége, Linda volt részese öt évvel később. Egy idősebb házaspár gombászni indult, amikor összeütközött a nő BMW-jével. Az idős pár mindkét tagja meghalt. A rendőrségi vizsgálatok eredményei szerint a házaspár okozta a balesetet, mert áttértek a velük szembe jövő sávba.

2007 szeptemberében Eva Rezesová volt barátja, Erik Fischer okozott tömegbalesetet, amikor belerohant az Audijával egy teherkocsiba, majd további két autóval is összeütközött. A férfi megúszta egy lábtöréssel, más pedig nem sérült meg a balesetben.

A család azonban ahogy ezekben az esetekben úgy most is összefogott a bajban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.