Belföld

Életfogytig tartó fegyházat kapott a vámospércsi baltás gyilkos

Kolontár Krisztián
Kolontár Krisztián

újságíró. 2018. 08. 27. 13:09

Életfogytig tartó fegyházra ítélte a Debreceni Törvényszék azt a férfit, aki 2017 januárjában egy szóváltás után baltával és fűrésszel ölte meg a szállásadóját Vámospércsen. A bíróság K.I-t különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál és fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölésben és rablásban mondta ki bűnösnek.

A vádlott legkorábban 25 év múlva szabadulhat feltételesen. A férfit emellett 10 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától, illetve kötelezték a több mint 3 millió forintos bűnügyi költség megfizetésére.

A tettes háza 2006-ban leégett, ezért hajléktalanná vált. 2015-ben egy idős, mozgásában nehezített férfi azonban befogadta a vámospércsi otthonába. Mind a ketten hosszabb ideje italoztak. A két férfi tavaly január 21-én összeveszett. A vádlott felszólította az idős sértettet, hogy rakjon tüzet a kályhában, de ő erre nem volt hajlandó.

K. I. ezen annyira felhúzta magát, hogy a kályha közelében lévő baltával nagy erővel háromszor is fejbe vágta. Ezután egy faággal, majd egy fűrésszel ütötte a szállásadója fejét. Miután a vádlott felhagyott a bántalmazással, a faágat felvágta, begyújtott vele a kályhába és visszafeküdt aludni anélkül, hogy a sértettet állapotáról tájékozódott volna.

Másnap reggel látta, hogy a férfi semmilyen életjeleket nem mutat, de ennek ellenére sem értesített senkit. A sértetthez két nappal később látogatók érkeztek, ők fedezték fel a holttestet.

A Debreceni Törvényszék K.I.-t egy rablásban is bűnösnek találta. Tavaly január 20-án egy helyi boltban levett a polcról és félretett egy két decis szeszesitalt, a boltban egyedül tartózkodó eladó azonban az üveget a pénztár mögötti állványra tette át. Amikor a férfi meglátta, a nőt szidalmazva azt állította, hogy az italt máshol vásárolta. Az asszony cáfolta, a vádlott erre a pulton átnyúlva megragadta a felső ruházatát, majd kirángatta a pultból és magához vette az italt.

A Debreceni Törvényszék indoklásában elhangzott: K.I. előbb maga is beismerő vallomást tett, később viszont teljes tagadásba ment át. Bűnösségét azonban a tanúvallomások, az okirati bizonyítékok és a szakértői vélemények is igazolják. Az igazságügyi elmeorvos szakértő szerint az indulati cselekmények után röviddel a vádlottak általában őszintén nyilatkoznak, így K.I. eredeti vallomása vélhetően nem tekinthető hamisnak.

A bíró hozzátette: a vádlott agresszív és domináns volt a sértettel, aki többeknek is panaszkodott, hogy K.I. rendszeresen veri, de nem tudja kitenni a házából. Segítséget viszont senkitől nem kért. A bíró kiemelte: érthetetlen, hogy a vádlottat 65 évesen mi vitte rá, hogy egy ilyen súlyos bűncselekményt kövessen el. Valószínű, hogyha nem alkoholbeteg, akkor a szóváltásnak talán nem is lett volna ilyen végzetes következménye.

A szakértőnek egyébként nem volt egyszerű dolga, a két napon át fekvő holttestet ugyanis állatok, valószínűleg patkányok kezdték ki, ezért a külsérelmi nyomokat nehezebb volt azonosítani, vizsgálni.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyész tudomásul vette a határozatot, a vádlott és védője azonban elsősorban felmentését, másodsorban enyhítésért fellebbezett. K.I. a törvényszék döntése értelmében letartóztatásban marad.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.