Belföld

360 milliót akart lenyúlni S. Ábel – bíróságon kért bocsánatot a szüleitől

A Pesti Központi Kerületi Bíróság folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 2 év börtönbüntetésre, öt évre felfüggesztve ítélte S. Ábelt, aki 2013 februárjában hamis nemzetközi átutalási megbízásokkal próbált meg több mint 360 millió forintnyi eurót szerezni. A bankfiókokban azonban gyanúsan viselkedett és lebukott.

A bírósági eljárás során beszerzett írásszakértői vélemény kétséget kizáróan bizonyította, hogy az átutalási megbízásokon a vádlott aláírása szerepel. A pénzintézet munkatársainak meghallgatása során kiderült, hogy a nemzetközi átutalási megbízásokat – az érintett pénzintézet szabályai alapján – gyűjtőládába dobott írásbeli nyomtatványon nem, hanem csak személyesen lehet kezdeményezni. A bíróság megállapította, hogy a vádlott célja az volt, hogy megtévessze a bank dolgozóit, és pénzt szerezzen.

Mivel azonban a vádlott módszere alkalmatlan volt a bűncselekmény véghezvitelére, illetve az átutalási megbízások hamis jellegére is fény derült, így az kísérleti szakban maradt. S. Ábel az utolsó szó jogán bocsánatot kért szüleitől és mindazoktól, akiknek bosszúságot okozott, valamint a bíróság munkáját dicsérte.

A bíróság végül felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki rá, mivel úgy ítélte meg, hogy a vádlott vonatkozásában a büntetés célja annak végrehajtása nélkül is elérhető. Az elsőfokú ítélet nem jogerős, mivel az ügyész 3 nap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozatra, míg a vádlott és védői fellebbezést jelentettek be.

S. Ábel volt az, aki korábban robbanóanyagokat kotyvasztott, és megöléssel fenyegette a diáktársait. A legemlékezetesebb húzása az volt, amikor öt évvel ezelőtt a Móricz Zsigmond körtéren többször is belelőtt a McDonalds étterem plafonjába.

Fotó: Illyés Tibor / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik