Belföld

Váltságdíjat követeltek egy munkagépért, álruhás szentendrei rendőröket kaptak

Olyan akciót villantottak a rendőrök, amilyet hollywoodi filmekben is ritkán látni.

Két tettes egy itáliai gyártó hazai forgalmazóját akarta megrövidíteni néhány százezer forinttal – ismertette Lajos Anita őrmester, a Szentendrei Rendőrkapitányság nyomozója a Zsaru Magazin számára a légpréses bűntény részleteit.

.A magyar cég egyik kisteherautója augusztus 2-án délután indult el a berendezéssel egy pomázi telephelyről. Az autó oldalfala menet közben lenyílt, a kartondobozba csomagolt eszköz pedig az útra csúszott. A fuvaros mögött személyautóval közlekedő budapesti B. János (36) és a verőcei L. Zsolt (37) észrevették a kizuhanó tárgyat, azt saját járművükbe pakolták, majd elhajtottak.

A hiányt észlelte a vállalkozás, sokat nem is kellett várniuk a megtalálók jelentkezésére. A két férfi augusztus 6-án hívta fel a cég vezetőjét, és megkeresésükből hamar kiviláglott: keresni szeretnének a csomagolásnak köszönhetően sértetlenül birtokukba jutott eszközön. Az interneten rákerestek a csomagoláson és a gépen talált márkanévre, így tudták meg, hogy a berendezés ára mint­egy 4 millió forint.

A hőprés egy iparban használatos eszköz. A megtalálók előbb a bolti érték 20 százalékát kérték, majd alkudozások után a 800 ezerből engedtek, és 300 ezer forint átadásában egyeztek meg a cégvezetővel. Ő azonban inkább értesítette a rendőrséget.

A cég formaruhájába öltözött, magát sofőrnek kiadó rendőr a megbeszéltek szerint, a vállalkozás egyik teherautójával és nem mellesleg 300 ezer forinttal érkezett a budakalászi találkára.  A cégvezető az augusztus 8-ai átadáson sapkája megfordításával jelezte a rendőröknek, hogy a jelölt bankjegyeket átadta a becstelen megtalálóknak. A közelben több álruhás rendőr is figyelte az akciót. A kelepcébe került férfiak végül nem álltak ellen és alávetették magukat az intézkedésnek.

A megbilincselt B. Jánost és L. Zsoltot a Szentendrei Rendőrkapitányságra állították elő, ahol mindkettőjük ellen lopás bűntetté­nek megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. A vizsgálat további szakaszában szabadlábon védekeznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik