Belföld

Csókay András: Jól vannak a bangladesi sziámi ikrek

A magyar orvoscsoport vezetőjének Isten juttatta eszébe a megoldást.

Mint korábban megírtuk, újabb sikeres műtétet hajtott végre a bangladesi ikerpár szétválasztásána dolgozó Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány háromfős magyar orvoscsoportja. A Magyar Időknek vezetőjük, Csókay András azt mondta, az ikrek már felébredtek, jól vannak. Szétválasztásukhoz egy forradalmian új műtétet kellett végrehajtaniuk.

A fejüknél összenőtt ikreknek nemcsak az agya van összetapadva, hanem közös óriásvénáik vannak, ez jelenti a legnagyobb kihívást.

A Honvédkórház idegsebésze felidézte, hogy amikor november végén meglátta a képeket az ikrekről, imádkozni kezdett.

Isten juttatta eszébe, hogy érpályán keresztül, katéteres eljárással kellene elzárni a vénákat, mert így sokkal nagyobb a túlélési esély. 

Szerinte imával, böjttel könnyebb a tudomány igazságai­hoz eljutni. Mint mondta, barátján, Hudák doktoron kívül jelenleg senki más nem képes arra a műtétre, amit szombaton alkalmaztak.

A mostani ötórás műtét során ezt az egyedülálló eljárást alkalmaztuk a világon először, az érpályán keresztül elzártuk az összes közös nagyvénát és ezzel óriási előrelépést tettünk afelé, hogy véglegesen sikerüljön az ikrek szétválasztása.

A további beavatkozások is bonyolultak, kockázatosak lesznek, szét kell választani az összenőtt koponyát és az agyakat, de a vénákkal már remélhetőleg nem lesz gond – tette hozzá.

Kiemelt kép: AFP / Munir Uz Zaman

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik