Belföld

Hadházy: Lezárták a nyomozást a BKK online jegyrendszerével kapcsolatban

A Nemzeti Nyomozóiroda megszüntette a tavaly nagy botrányt kiváltó, használhatatlan BKK online jegyeladási rendszer ügyében indított nyomozást, közölte Hadházy Ákos a mai, Korrupcióinfó nevű eseményén. Az elutasítás szerinte arra hivatkozik, hogy mivel a szerződéseben csak bérleti díjról volt szó, azt pedig nem fizették ki, így nem keletkezett kár.

A sajtótájékoztatón azonban elhangzott, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság is határozatot hozott az ügyben és 70 millió forintra büntette a céget a közbeszerzési szabályok megsértése miatt. A büntetés összege ugyanúgy kárként jelentkezett, mint az online értékesítés elmaradt bevétele, így ismét nem történt más, mint a korrupció kimosdatása a magyar “bűnüldözés” részéről, közölte a politikus.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság egy másik szerződést is törvénytelennek minősített, amelyik Hadházy szerint még komolyabb visszaélésre utal.

A BKK ugyanis az erededi 5,5 milliárd forinton felül még 2,5 milliárd forintért kötött szerződést a T-Systemssel a jegyautómaták “eltömítésének” kiküszöbölésére.

A határozat szerint ezt azonban már az eredeti szerződés alapján is meg kellett volna tennie a szolgáltatónak. Hadházy Ákos szerint utóbbi szerződés mintegy kárpótlás lehetett az online jegyeladás meghiúsult bérleti díjai miatt, azonban ez nem más, mint hűtlen kezelés, ezért újabb feljelentést fog tenni.

Tavaly a 24.hu írt először arról, hogy a BKK online jegyrendszerében regisztrált felhasználók adataihoz könnyedén hozzáférhettek.

Regisztrált a BKK e-jegy rendszerében? Hozzáférhettek az adataihoz!
Több mint háromezer ember adatai kerültek a birtokunkba: nevek, e-mail címek, személyiigazolvány-számok. Elsőre úgy tűnik, a BKK új online jegyértékesítési rendszeréből szerezhették meg őket. Szakemberek szerint ha valósak az adatok, akkor több súlyos biztonsági hibát is elkövettek a fejlesztők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik