Belföld

Sztrájkolnak a román börtönőrök

Országszerte japán sztrájkot hirdettek a román börtönőrök a rossz munkakörülmények és a személyzet alacsony létszáma miatt – írja a kronika.ro. Szamosújváron a büntetés-végrehajtási intézet 200 alkalmazottja viselte az ilyenkor szokásos fehér szalagot. Ovidiu Bota szakszervezeti bizalmi elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a korábbi ígéretek ellenére sem javítottak a munkakörülményeken és felére csökkentették beruházások költségeire fordítható összeget.

A vaslui-i börtönben Dan Gheţeu szakszervezeti bizalmi pedig arról számolt be, hogy a miniszteri ígéretek ellenére 14 ezer túlórát nem fizettek ki az alkalmazottaknak. Nem sokkal jobb a helyzet Botoşani-ban sem. Itt 170-en léptek japán sztrájkba, mert hatezer túlóra bérével tartozik az alkalmazottaknak a minisztérium.

Az Országos Börtönigazgatóság Szakszervezeti Szövetsége közleményben közölte: tagjai péntektől japán sztrájkot hirdetnek tiltakozásul a „hatóságok érdektelensége miatt”

A szervezet az igazságügyi miniszter menesztését kéri a kialakult helyzet miatt. Többek közt azt vetik a szemére, hogy egy évvel ezelőtt még a munkakörülmények javítását ígérte és azt mondta, hogy kidolgoznak egy több évre szóló beruházási tervet a helyzet javítására, azóta azonban az erre a célra fordítható költségvetés a felére csökkent.

A szakszervezet nyilvántartása szerint országos szinten már több mint egymillióra tehető a ki nem fizetett túlórák száma.A szakszervezet kijelentette, hogy ha a hatóságok nem veszik figyelembe követeléseiket, akkor életbe léptetik a kidolgozott tiltakozási programot. Eszerint augusztus 27-e és szeptember 27-e között 50-100 egyenruhás alkalmazott sztrájkőrséget áll a börtönök előtt.

Szeptemberben pedig bűnügyi feljelentéseket tesznek az összes szakszervezet nevében, október harmadikán pedig utcai tüntetést és felvonulást tartanak Bukarestben az Országos Börtönigazgatóság és az Igazságügyi Minisztérium előtt. Ha ez sem vezet eredményre akkor pedig egész egyszerűen nem állnak munkába egyetlen olyan intézményben sem, ahol nincs elég alkalmazott a munka biztonságos elvégzéséhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik