Belföld

Az EU-ban állatkínzás a 3-as metrón utazni

A Liberálisok szerint a spórolás súlyos egészségügyi kockázatokkal jár.

A Magyar Liberális Párt felhívta Tarlós István figyelmét arra, hogy hőségriadó idején a légkondicionáló nélküli 3-as metrón utazni az EU állatvédelmi szabályozása (81. oldal 5/b pont) szerint állatkínzásnak minősülne. Az uniós törvény előírja, hogy csak olyan járműben szállítható állat, amelyben minden élőlénynek 5 és 30 fok közötti hőmérsékletet biztosítanak.

A hármas metró vagonjaiban az elmúlt napokban ennél rendszeresen nagyobb melegben kellett utazni, ráadásul előre láthatóan egyhamar nem is múlik el a forróság.

33-40 fokot mértek a felújított hármas metrón
Forróság a buszokon, metrókon. Meleg van, légkondicionáló nincs.

Az uniós törvény rendkívüli esetekre 5 fokos eltérést engedélyez, de a 3-as metró sokszor még ennek sem képes megfelelni,

jelenleg olyan körülmények között kell utazniuk az embereknek, amely a hatályos uniós törvények szerint állatkínzásnak minősül.

Mindeközben Tarlós Istvánt és a többi fideszes városvezetőt előre hűtött luxusautókkal szállítják a városban.

A Liberálisok szerint a gyerekek, az idősek, a várandós és beteg emberek számára súlyos egészségügyi kockázatokkal jár, hogy a felújított orosz metrókocsikból kispórolták a légkondicionálót.

A XXI. században elfogadhatatlannak tartják egy világvárosban,

hogy az utasoknak saját levükben kell megfőniük, ha el akarnak jutni egyik pontból a másikba.

Az is elfogadhatatlan, hogy annyiból újíttatták fel az orosz kocsikat, amennyiből új, légkondicionált járműveket is lehetett volna venni – tették hozzá.

A Liberálisok szerint amíg a törvény alapján állatokat sem lehetne szállítani a 3-as metrón, addig embereket sem lenne szabad. Ezért a 3-as metró leállítását és azonnali válságterv kidolgozását kérik. 

Amíg nem kerül légkondicionáló a kocsikba, addig hűtött buszokkal helyettesítenék a teljes vonalon a 3-as metrót.

Kiemelt fotó: MTI / Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik